• Aktuality

        • Podnikanie v cestovnom ruchu
          • Podnikanie v cestovnom ruchu

            6. 12. 2013

                    Podnikanie v cestovnom ruchu                                                                                                                                                                                                                                            

            Je celoročný vzdelávací program určený pre vekovú skupinu 14 až 19-ročných žiakov, ktorý:

            • orientuje mladých ľudí vo svete cestovného ruchu,
            • motivuje mladých ľudí na zapájanie sa do diania vo svojom okolí,
            • zameriava sa na komunikovanie s ľuďmi, zisťovanie potrieb regiónov a zákazníkov,
            • učí hľadať nové riešenia pre rozvoj podnikania a aktívnu turistiku vo svojom regióne.

            Program hravou formou učí žiakov umeniu komunikácie a vnímaniu okolia z pohľadu zahraničných návštevníkov, rozpoznávanie ich záujmov, potrieb a priorít pri návšteve Slovenska. Informácie získavajú na internete, z webových stránok a priamou komunikáciou so študentmi zapojenými do programu kdekoľvek na svete. Spoznávajú tak tradície a záujmy iných kultúr, čo využívajú pri zostavení ponuky pre návštevníkov. Výsledkom práce študentov je zhotovenie vlastného ponukového katalógu, podnikateľského plánu, propagačných materiálov o regióne, či výmenný pobyt pre partnerskú školu. Podnikanie v cestovnom ruchu sa realizuje na Slovensku od roku 2001, Junior Achievement Slovensko, n.o. je jeho odborným garantom.

            Dôležitú úlohu v programe majú dobrovoľní konzultanti z podnikateľskej praxe, ktorí navštevujú triedy a pracujú so žiakmi tak, že vnášajú do vyučovacieho procesu praktické pohľady a vlastné skúsenosti z problematiky.

            V rámci programu sa môžu študenti zapojiť do rôznych súťaží napr. „Môj nápad pre región“, „Vitajte v našom regióne“ – veľtrh cestovného ruchu.

            Program využíva e-learningové prvky. Môže sa realizovať formou záujmového krúžku, alebo ako voliteľný nepovinný predmet minimálne dve vyučovacie hodiny týždenne. Učebné texty, cvičebnica a metodická príručka v slovenskom jazyku sú sprístupnené na internetovej stránke programu, na ktorú majú školy prístup cez prístupové heslá počas celého školského roka. Po úspešnom absolvovaní programu študenti získavajú certifikát.

            V rámci prepojenia teorie s praxou študenti tohto predmetu navštívili penzión Tajch a penzión Semmerlock v Novej Bani. Dozvedeli sa čo všetko musí majitel riešiť, keď chce podnikať v tejto oblasti a udržať sa na trhu. Prezereli si priestory jednotlivých penziónov – restauračně, ubytovacie kapacity, dozvedeli sa akú legislatívu je potrebné dodržiavať pri podnikaní v oblasti cestovného ruchu a veľa zaujímavých, praktických skúsenosti priamo od majiteľov penziónov.

            Pre študentov bola táto vyučovacia hodina veľmi zaujímavá a netradičná. Touto cestou by sme sa chceli poďakovať Mgr. Ľubici Holej a pánovi Petrovi Zedekovi   za možnosť navštíviť tieto penzióny, za zaujímavý výklad, ale aj za to, že si napriek svojmu pracovnému vyťaženiu našli čas a venovali sa našim študentom.

                                                                                                          Ing. Lenčová, Ing. Struhárová

             

                      

        • SVET (PODĽA) URBANA
          • SVET (PODĽA) URBANA

            13. 11. 2013

                    SVET (PODĽA) URBANA

            Svet básní, esejí, výrokov, rozprávok Jozefa Urbana. Svet piesní s jeho textami. Svet odtlačkov jeho života. Svet susediaci s nebom.

            Áno, práve takéto bolo divadelné predstavenie, ktorého sa zúčastnili študenti  III.C  triedy spolu s triednou učiteľkou Ing. Katarínou Garajovou, dňa 7.11.2013 v divadle J. G. Tajovského vo Zvolene.

            Jozef Urban bol známy básnik, textár, publicista. Večný rebel, prorok bohémov. Nežný, zúrivý, svoj. Človek, ktorý predčasne odišiel, ale ktorého slová znejú dodnes. Osobnosť, ktorú je dôležité si pripomenúť. Svojou tvorbou je blízky mladým ľuďom a študentom, ešte za svojho života sa stal maturitnou otázkou.

            Výnimočná inscenácia Svet (podľa) Urbana sa uvádza v komornom priestore Štúdia DJGT. Ožívajú v nej básne, piesne, výroky, eseje, rozprávky aj míľniky života Jozefa Urbana. Je to svet, v ktorom znejú piesne s jeho textami.

            Jozef Urban je autorom textov Voda, čo ma drží nad vodou, Vráť trochu lásky medzi nás, Možno sa ti zdá, Len s ňou....Tieto a ďalšie piesne odzneli naživo hrané a spievané aj v inscenácii. Raritou je pieseň Voda, čo ma drží nad vodou doplnená o dve slohy z pôvodného rukopisu J. Urbana.

            Scenár  tejto inscenácie napísala dramaturgička DJGT Uršuľa Ferenčuková. V réžii  herca Richarda Sanitru v inscenácii účinkovali Vladena Škorvagová, Barbora Špániková, Daniel Výrostek a Ondřej Daniš. Ich herecký, ale aj spevácky výkon sme ocenili  počas a hlavne na záver predstavenia mohutným potleskom.

            Takto obohatení vedomosťami a kultúrnym zážitkom sme sa spokojní vrátili domov.

                                                                                                                                              Ing. Katarína Garajová

                      

        • Týždeň zdravia, zdravého životného štýlu
          • Týždeň zdravia, zdravého životného štýlu

            21. 10. 2013

            Týždeň zdravia, zdravého životného štýlu

            Svetový deň výživy, ktorý si každý rok 16. októbra pripomínajú ľudia vo viac ako 150 krajinách sveta vrátane Slovenska  vyzýva hlavne k zvyšovaniu povedomia o hlade a chudobe a k celosvetovej spolupráci. Tá by mala viesť k zabezpečeniu  základného ľudského práva – práva na potraviny - pre všetkých obyvateľov planéty.

            16. október nám má pripomenúť, že život každého človeka je jedinečný, neopakovateľný a nenahraditeľný. Preto by si ho mal každý z nás dostatočne vážiť.

             Reagovali sme tým aj na list  MŠVVaŠ SR, ktorým sa aktívne hlási ku kampani „Odstráň obezitu“, pri príležitosti Svetového dňa výživy podporovaného Svetovou zdravotníckou organizáciou. MŠVVaŠ SR odporúča školám a školským zariadeniam zapojiť sa do kampane aktivitami, ktoré budú zamerané na prevenciu nadváhy a obezity populácie, zvýšenie celospoločenského povedomia o vhodnej výžive a pohybových aktivitách ako prevencii nadváhy a obezity.

            V Strednej odbornej škole obchodu a služieb sme si nielen tento deň, ale celý týždeň  pripomenuli rôznymi aktivitami. Tieto prebiehali počas celého týždňa od 14.10. – 18.10.2013.

            Čo všetko sa teda na našej škole udialo?

            1.      Ochutnávka výrobkov zdravej výživy v školskom bufete + krásny strapec hrozna

            Majstri odborného výcviku spolu  so študentmi pripravili ochutnávku výrobkov s rôznymi druhmi pomazánok /fazuľová, cícerová, paprikovo-syrová/, študentom sa podávalo hrozno, mliečne výrobky. /jogurty, ochutené mlieka/.  Ako bonus sa podával pekný strapec hrozna.

            2.      Zdravá výživa na chodbách školy -  Študenti v rámci predmetu výchova k podnikaniu vyrábali a ponúkali výrobky  zdravej výživy v priestoroch školy, /ovocné poháre, ovocné špízy, mrkvové koláče , z plných košíkov rozdávali jablká, hrušky, orechy. Na chodbách vládla príjemná atmosféra jesene, farebného lístia, zrelého ovocia.

            3.      Kvíz zdravá výživa -  Zástupcovia študentov z každej triedy vypracovali vedomostný kvíz  o zdravej výžive a životospráve, odmenou boli chutné cereálne tyčinky

            4.      Prezentácie, diskusný klub, nástenka - V rámci predmetu tovaroznalectvo boli vypracované   prezentácie na témy „Stravuj sa zdravo“, „Mýty o jedle“, „Potravinové škandály“, „Prečo mlieko“, „Ryby“, „Ovocie“.  Študenti pripravili nástenku  o zdravej výžive. V rámci predmetu Technika obchodu pripravili  prezentáciu „Spotrebiteľ chráň sa sám“ . Na hodinách prebehli diskusie na uvedené témy. Zapojili sa študenti I. a II. ročníkov.

            5.      Relácia v školskom rozhlase  -  Slová o zdravej výžive, zdravom životnom štýle zazneli aj zo školského rozhlasu.

            6.      Pohybom ku zdraviu  - Študenti sa zúčastnili kurzu na ochranu zdravia.  Prešli niekoľko kilometrov krásnou jesennou prírodou. Okrem toho prebiehali rôzne športové aktivity aj v telocvični /streľba zo vzduchovky, skákanie na švihadle, hod granátom do cieľa/.

            7.       Aktivity v školskej jedálni -  V priestoroch školskej jedálne pod vedením majstrov  odborného výcviku a vedúcej školskej jedálne  bola pripravená ochutnávka výrobkov zdravej výživy a tiež upútala pekná nástenka, naaranžované stoly s uvedenou tématikou. V tento deň určite všetkým chutilo v peknom, útulnom prostredí.

            8.      Prednáška „Zdravá výživa“ -  V rámci predmetu potraviny a výživa sa uskutočnila prednáška „Zdravá výživa“ , ktorej sa zúčastnila trieda I.C.

            9.       „Zdravá výživa v ZŠ“ –  Ochutnávka výrobkov zdravej výživy aj prednáška na túto tému sa uskutočnila aj na ZŠ Veľká Lehota.

            Takto prebiehal zaujímavý a netradičný týždeň na našej škole. Poďakovanie patrí všetkým vyučujúcim, majstrom OV, vedúcej školskej jedálne, študentom, ktorí sa do týchto aktivít zapojili.  A nezabúdajme na to že „ V zdravom tele, zdravý duch“, alebo „Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie“.

                                                                                                                                                               Ing. Lenčová Mária

                      

        • Projekt Adopcia srdca  pokračuje v školskom roku 2013/2014
          • Projekt Adopcia srdca pokračuje v školskom roku 2013/2014

            16. 10. 2013

                Projekt Adopcia srdca  pokračuje v školskom roku 2013/2014

                V školskom roku 2013/2014 projekt Adopcia srdca úspešne pokračuje a vstupuje už do svojho tretieho ročníka. V tomto projekte adopcie černošského dieťaťa na diaľku v spolupráci s Misijným združením Pallotini v Hronskom Beňadiku pracujú žiaci 3. A triedy pod vedením PaedDr. Slavomíry Gáborovej.

                  Počas uplynulých školských rokov sme si vymenili niekoľko listov, fotografií, darčekov,  pravidelne  sme aktualizovali školskú nástenku, napísali sme niekoľko článkov do miestnej tlače a na web stránku školy. Okrem sumy 16 EURO, ktoré pravidelne  posielame na účet dieťaťa Jeana Babtistu Bagogorwu z farnosti Ruhango v Rwande,    sa nám podarilo vyzbierať finančné prostriedky na futbalovú loptu, ako aj finančné prostriedky na zakúpenie kozy, ktorá by bola živiteľka rodiny. Ako sme s z posledného listu dozvedeli, finančné prostriedky v chudobnej Rwande postačovali a pátri v Ruhangu kúpili pre chlapca, jeho mamu a dvoch súrodencov kravu, ktorá bude živiť nielen túto jednu rodinu, ale sa stane živiteľkou aj pre ostatných vo farnosti.

                 Dňa 11.10.2013 Misijný sekretariát – Pallotini zorganizoval svätú omšu v kostole sv. Benedikta a Panny Márie, ktorú celebroval kňaz Jean Marie Vianney Gakindi SAC zodpovedný za projekt Adopcie srdca vo farnosti Karenge v Rwande. Po svätej omši mali adoptívni rodičia možnosť osobne sa stretnúť s domorodým kňazom a porozprávať sa s ním. Na stretnutí s kňazom Jeanom Marie Vianny Gakindi sa za SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani zúčastnili žiaci 3. A triedy a pani učiteľky PaedDr. S. Gáborová a Ing. M. Lenčová.

                 Stretnutie s domorodým kňazom bolo plné emócií, pokoja porozumenia. Páter vyjadril poďakovanie od všetkých zainteresovaných kňazov Pallotinov v Rwande, učiteľov, opatrovateľov a hlavne detí, ktorí odovzdali adoptívnym rodičom pozdravenie a poďakovanie za obetavú prácu a finančnú pomoc, od ktorej závisí život adoptovaných detí. Finančná pomoc slúži na poskytnutie vzdelania, zabezpečenia školného, na skromnú obživu a šatstvo.

                 Domorodé obyvateľstvo žije v Rwande veľmi jednoduchým spôsobom života, bývajú v hlinených domoch bez okien, živia sa len prácou svojich rúk a jedia len raz do týždňa. Ak adoptívni rodičia poskytnú viac finančných prostriedkov, môžu im kňazi vo farnostiach kúpiť domáce zvieratá, prípadne kúsok parcely, na ktorej si dopestujú obživu pre deti, alebo im pomôžu zlepšiť si obydlia a postavia im domy z odolnejších materiálov. Deti, ktoré sú v adopcii, majú možnosť vzdelávať sa, naučiť sa čítať a písať vo francúzskom  jazyku, ktorý v súčasnosti nahradí anglický jazyk. Povinná školská dochádzka trvala šesť rokov, ale vláda rozhodla, aby sa predĺžila ešte o ďalších šesť rokov a poskytla tak deťom získať kvalitnejšie vzdelanie. V prípade, že dieťa má dobré študijné výsledky, môže pokračovať na niektorej zo stredných škôl a ak sú jeho študijné výsledky vynikajúce, pokračuje na univerzite. Vzdelanie je však v Rwande veľmi drahé, preto sa neskôr finančné prostriedky adoptívnych rodičov združujú a jedno dieťa podporujú viacerí rodičia.

            Deti, ktoré skončia povinnú školskú dochádzku a ďalej už nepokračujú v štúdiu, majú možnosť živiť sa vlastnou prácou, môžu sa z nich stať zruční remeselníci, roľníci, krajčíri alebo obchodníci. Všetko však závisí od finančných prostriedkov, ktoré im adoptívni rodičia posielajú.

                 Páter Jean Marie Vianney Gakindi pracuje v projekte Adopcia srdca spoločne s Pallotinmi už niekoľko rokov a vidí, že za tie roky sa podarilo mnohým rodinám zlepšiť životné podmienky. V súčasnosti je v Rwande prímerie a obdobie genocídy sa skončilo, krajina vysilená občianskymi vojnami žije v mieri a pokoji, na rozdiel od susedného Konga, kde sa bojuje. Všetci kňazi v Rwande sa spoločne modlia len za to najcennejšie, a tým je MIER!

                                                                                                                                                                                   PaedDR. Slavomíra Gáborová

                  

             

             

        • Návšteva divadelného predstavenia vo Zvolene
          • Návšteva divadelného predstavenia vo Zvolene

            14. 10. 2013

                       Návšteva divadelného predstavenia vo Zvolene

            Dňa 9.10.2013 študenti 1.A a 1.N triedy  SOŠ obchodu a služieb spolu so svojimi vyučujúcimi navštívili divadelné predstavenie Krása krás v divadle J.G. Tajovského vo Zvolene.

            Divadelnú veselohru  Krása krás od B. S. Timravy naštudovalo Spišské divadlo zo Spišskej Novej Vsi,  ktoré je v divadle J. G. Tajovského hosťom mesiaca október.

            Timravu poznáme ako vynikajúcu prozaičku, no menej je známe, že písala j divadelné hry. Spišské divadlo uviedlo veselohru, v ktorej je vidieť majstrovstvo Timravy ako autorky skvelých psychologických portrétov žien i mužov, ktoré autorka odhaľuje prostredníctvom irónie, humoru a satiry. Bez idealizovania podáva pravdivý obraz človeka so všetkými jeho kladmi i zápormi. Hoci bola hra napísaná pred mnohými rokmi, svojimi problémami a vykreslením postáv nám pripomína i dnešné  časy.

            V réžii J. Sládečka účinkovali P. Konig, M. Brozmanová, S. Fulínová, P. Sedliačko, M. Macala, D. Ďuratá, P. Pivko a A. Labancová, ktorých výkony ocenili študenti mohutným potleskom na záver predstavenia.

            Po predstavení sme ešte využili možnosť poprechádzať sa po Zvolenskom námestí v peknom počasí babieho leta.              

                                                                                                                                                   PaedDr. S. Gáborová, Ing. Mária Lenčová

        • Návšteva Divadla Andreja Bagara v Nitre
          • Návšteva Divadla Andreja Bagara v Nitre

            29. 9. 2013

                            Návšteva Divadla Andreja Bagara v Nitre

                     Žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Novej Bani sa dňa 25. 09. 2013 zúčastnili divadelného predstavenia „DNA“ v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Predstavenie bolo výchovne zamerané na aktuálne problémy medzi mladými ľuďmi v období štúdia na strednej škole, ako sú  šikana, tyrania, násilie, partia, zodpovednosť a vina.

                    Divadelná hra DNA vznikla ako priama objednávka Národného divadla vo Veľkej Británii v rámci jedného z najväčších svetových divadelných programov pre mládež CONNECTIONS (Vzťahy), v ktorom divadlo zadalo niekoľkým významným spisovateľom a dramatikom krajiny objednávku napísať hru pre mladých divákov. Hra DNA bola následne naštudovaná a vo svojej premiére hraná mladými ľuďmi vo veku od 13 do 19 rokov. Stala sa takou úspešnou, že okamžite po nej siahli ďalšie divadlá v Európe, kde ju už naštudovali profesionálne herecké súbory. Po svojom prvom uvedení v Národnom divadle v roku 2008 sa hra rýchlo stala „súčasnou klasikou“ pre mladé publikum a nedávno sa dostala do učebných osnov na anglických školách – v rámci prípravy na GCSE z angličtiny (niečo ako naša maturita) ju v Británii každoročne preberá 400 000 žiakov.

                   Nitrianska inscenácia – uvedená v celoslovenskej premiére – je tretím dielom širšie koncipovaného projektu TY KOKSO! – predstavení hovoriacich o problémoch a témach dnešných tínedžerov. Mladým jazykom, aktuálnou témou, neošúchaným divadelným jazykom.

                  Veľkým prínosom bola pre divákov  možnosť priamych stretnutí psychológa  hneď po predstavení, ktorý otvoril živú diskusiu o hereckých výkonoch, o pochopení hlavnej myšlienky divadelnej hry a  zámere autora.

             

                                                                                       Mgr. Marta Vozárová, Ing. Anastázia Mádelová

                      

        • Slávnostné ukončenie školského roka 2012/2013
          • Slávnostné ukončenie školského roka 2012/2013

            28. 6. 2013

                      Slávnostné ukončenie školského roka 2012/2013

                   Žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Novej Bani sa dňa 28. 06. 2013 o 8.OO hod. ráno tesne pred odchodom na letné prázdniny slávnostne rozlúčili s vedením školy a pedagogickým zborom v priestoroch terasy  pri školskej jedálni.

                  V rámci rozlúčky sa prihovorili žiakom zástupkyňa riaditeľa školy Mgr. Janka Káčerová a riaditeľ školy Ing. Jozef Koperdák. Poďakovali sa žiakom za reprezentáciu školy na rôznych podujatiach, olympiádach, vedomostných, výtvarných a športových súťažiach a zapojenie sa do rôznych programov a projektov.

                  Následne ocenila Ing. Erika  Struhárová  a Ing. Mária Lenčová študentov, ktorí pracovali na projektoch  „Social inovation relay“ ,  „Manažment osobných financií“,   „On-line ekonómia“ a odovzdali im certifikáty.

                  V mene Žiackej rady vyhodnotila Ing. Struhárová súťaž o najlepšieho študenta našej školy, ktorými sa stali pre študijné odbory Dominika Vicianová a za učebné odbory Timotej Lukáč.  

                 Triedni učitelia jednotlivých tried vyhlásili a ocenili vyznamenaných žiakov a popriali im krásne prázdniny, plné oddychu a slnečných dní.

                 Riaditeľ školy v závere príhovoru poďakoval za prácu učiteľom a majstrom odborného výcviku, odovzdal im Ďakovný list riaditeľa školy a poprial všetkým príjemné prežitie zaslúžených dovoleniek a prázdnin.

                                                                                            Mgr. Marta Vozárová, Ing. Anastázia Mádelová

                 

        • Úspešný školský rok
          • Úspešný školský rok

            28. 6. 2013

            Úspešný školský rok

            Študijný odbor obchod a podnikanie má na našej škole dlhú tradíciu. Naši študenti sa každý rok zúčastňujú mnohých súťaží, olympiád, projektov, exkurzií, odborných stáží. Tento školský rok nebol výnimkou a preto spomeniem aspoň niektoré aktivity v rámci odborných predmetov.

            V mesiaci október študentky 3. ročníka v rámci predmetu výchova k podnikaniu a tovaroznalectva zorganizovali „Týždeň zdravej výživy“, kde prezentovali svoje vlastnoručne vyrobené ovocné pochúťky.

            V januári sme v rámci predmetu podnikanie v cestovnom ruchu navštívili históriou dýchajúci a vianočnou dekoráciou vyzdobený kláštor v Hronskom Beňadiku.

            Ďalej sa naši študenti zapojili do on-line projektu „Cvičné banky 2“, ktorý organizovala nadácia Slovenskej sporiteľne, ďalej do  finančnej vedomostnej súťaže – Finančný kompas, organizovaný Nadáciou PARTNERS, ďalej do súťaže Social Innovation Relay  čo je globálna online súťaž stredoškolských tímov z 22 krajín sveta, ktorých úlohou je vytvoriť projekt s pozitívnym dopadom na spoločnosť.

            Študentka Kristína Víglaská sa zúčastnila súťaže z predmetu manažment osobných financí s projektom „Prečo kupovať slovenské výrobky“.

            Ďalej sa uskutočnila beseda s Ing. Mališovou na tému – podnikanie v cestovnom ruchu. V rámci predmetu právna náuka sa študenti zúčastnili pojednávania na okresnom súde v Žiari nad Hronom. Absolvovali sme  exkurziu „Mladý tvorca“ v Nitre.

            Uskutočnili sa školské kolá v písaní na počítači, školské kolo Mladý účtovník. Študentky Adriana Debnárová, Michaela Trnková nás reprezentovali na regionálnom kole „olympiády Mladý účtovník“ v Bratislave, kde v silnej konkurencii obchodných akadémií získali pekné 19. miesto.

            V rámci odborných predmetov študenti pracujú s on-line učebnicou ekonomie, v rámci zvyšovania finančnej gramotnosti pracujú v projekte „poznaj svoje peniaze“, v predmete účtovníctvo využívajú programy firmy Kros, kde majú možnosť získať aj certifikáty. V programoch od firmy KROS – ALFA, OLYMP, OMEGA  prebieha  na našej škole  aj praktická maturitná skúška z odborných predmetov.  Certifikát KROS  deklaruje, že jeho majitel úspešne zložil praktickú maturitnú skúšku, vie program ovládať a pracovať s ním. V tomto školskom roku sme rozdali 13 certifikátov.

            Ďalej študenti získali certifikáty z predmetu Manažment osobných financií,  za prácu s on-line učebnicou ekonomie a certifikáty zo súťaže Sociálne inovácie.

            Naše študentky sa zúčastnili v rámci projektu Leonardo da Vinci dvojtýždňovej odbornej stáže v Londýne. V 3. a 4. ročníku sa zúčastňujú  odbornej praxe v podnikoch cestovného ruchu, výrobných podnikoch, peňažných ústavoch, v štátnej správe.

            Školský rok sa pomaly končí, bol plný zaujímavých súťaží, olympiád, projektov, exkurzií, aktivít. Prajeme našim študentom pekné prázdniny a veríme, že s elánom a chuťou do práce budú pokračovať v reprezentácii našej školy aj v budúcom školskom roku.

                                                                                                          Ing. Lenčová, Ing. Struhárová

                   

        • Športová kvapka krvi
          • Športová kvapka krvi

            28. 6. 2013

            Športová kvapka krvi

            Na našej škole sa už stalo veľmi peknou tradíciou, že naši študenti, učitelia,  sa pravidelne zapájajú do akcií organizovaných Komisiou kultúry, vzdelávania, mládeže a športu v Meste Nová Baňa. 

            Aj v tomto takmer už pred prázdninovom čase sme podporili myšlienku vzájomnej pomoci, spolupatričnosti, s ľuďmi ktorí to naozaj potrebujú a zúčastnili sme sa „Športovej kvapky krvi“.  Ďakujeme všetkým  študentom   ktorí túto akciu podporili. Veríme, že s krásnym pocitom  z vykonania dobrého skutku budú odchádzať na prázdniny, že v nich pretrvá  a radi sa podobných podujatí zúčastnia aj v budúcnosti.

                                                                                               Ing. Mária Lenčová

        • Beseda s Ing. Zuzanou Mališovou, majiteľkou cestovnej agentúry Abraca
          • Beseda s Ing. Zuzanou Mališovou, majiteľkou cestovnej agentúry Abraca

            5. 6. 2013

            Beseda s Ing. Zuzanou Mališovou, majiteľkou cestovnej agentúry Abraca

            9. mája 2013 prišla medzi našich študentov Ing. Zuzana Mališová, majiteľka cestovnej agentúry Abraca a zároveň konzultantka programu podnikanie v cestovnom ruchu.

            Predmet podnikanie v cestovnom ruchu  je zameraný na „incomingový“ cestovný ruch. Hravou formou učí žiakov komunikovať, vnímať okolie z pohľadu zahraničných návštevníkov, spoznávať záujmy turistov. Študenti sa učia orientovať vo svete cestovného ruchu a zapájajú sa do diania vo svojom okolí.

            Ing. Mališová odovzdáva študentom vlastné skúsenosti so založením  malého podniku v cestovnom ruchu, jeho činnosťou, uviedla im množstvo zaujímavých názorných príkladov z praxe. Pre študentov bola  beseda veľmi motivujúca. Takými aktivitami sa snažíme o viditeľné prepojenie školy (teórie) a podnikateľského prostredia. Spolupráca s konzultantkou programu je pri výučbe tohto predmetu veľkým prínosom.

                                                                                                                        Ing. Erika Struhárová

                                                                                                                 učiteľka odborných predmetov

                      

        • Aby sme sa cítili dobre
          • Aby sme sa cítili dobre

            7. 5. 2013

             

            Aby sme sa cítili dobre

            SOŠ obchodu a služieb  zorganizovala 30. apríla 2013 brigádu na skrášlenie a úpravu školy a jej okolia. Akcia bola spojená s oslavou Dňa Zeme.
            Brigády sa zúčastnili žiaci I.A, II.A a III.C triedy spolu s triednymi učiteľkami Mgr. Máriou Falátovou, Ing. Anastáziou Mádelovou, PaeDr. Slavomírou Gáborovou a Ing. Katarínou Garajovou, za čo im patrí moja vďaka. Žiaci a učiteľky upravili trávnik, pozametali okolie školy, okopali kvetiny a celkovo sa postarali o skrášlenie priestorov školy a jej okolia.

            Ešte raz ďakujem všetkým zúčastneným, osobitne žiakom III.C triedy, ktorí k práci pristupovali mimoriadne zodpovedne a svedomito.

             

                                                                                    Mgr. Jana Káčerová

                          

        • FINANČNÝ KOMPAS
          • FINANČNÝ KOMPAS

            25. 4. 2013

             

                     FINANČNÝ KOMPAS

                        V rámci odborných predmetov sme sa zapojili do finančnej vedomostnej súťaže – Finančný kompas, organizovaný Nadáciou PARTNERS. Mladým ľuďom dáva šancu preveriť si svoje vedomosti z finančnej gramotnosti a zároveň vyhrať  atraktívne ceny pre seba i pre svoju školu.

                        Súťaž bude prebiehať v troch kolách. Prvé dve sa konajú online, tretie kolo bude organizované prezenčnou formou. Študenti môžu získať vecné ceny a finančné odmeny od 500 – 2 000 € pre svoju školu.

                        Súťaž je súčasťou projektu Deň finančnej gramotnosti, ktorého cieľom je dlhodobé zvyšovanie finančnej gramotnosti na Slovensku. Cieľom súťaže je šíriť medzi mladými ľuďmi povedomie o otázke správneho hospodárenia s peniazmi a ovplyvniť tak ich finančné rozhodnutia do budúcnosti.  Do súťaže sa zapojili študenti  2.-4. ročníka odboru obchod a podnikanie.

             

                                                                                                                 Ing. Lenčová Mária

                                                                                                          učiteľka odborných predmetov

             

        • Deň narcisov 2013
          • Deň narcisov 2013

            25. 4. 2013

                    Deň narcisov 2013  

            Pred 17 rokmi odštartovala Liga proti rakovine unikátny projekt - zbierku Deň narcisov. Počas rokov sa vypracoval vďaka dôvere ľudí a skvelej organizácií LPR v najväčšiu verejnoprospešnú finančnú zbierku na Slovensku.


            Deň narcisov sa už tradične koná v apríli.  Jeho symbolom je žltý narcis - kvietok jari a nádeje, ktorý si ľudia pripínajú v tento deň na svoj odev, aby aj týmto spôsobom vyjadrili solidaritu s osobami postihnutými rakovinou.

            Tento ročník sa stal výnimočným vďaka ústrednému motívu, ktorým je nová pieseň „Kvietok nádeje“. Text pripravil známy slovenský textár Ján Štrasser a melódia je autorským dielom Braňa Kostku s prevedením v netradičnej kombinácii Janky Golisovej a Bratislavského chlapčenského zboru.

            V piatok 12. apríla 2013 opäť naplnili ulice nášho mesta nádej a spolupatričnosť. Každý, kto chcel pomôcť, si opäť pripol žltý narcis – symbol nádeje pre tých, ktorí bojujú s onkologickým ochorením.

            Naša škola sa aj tento rok zapojila do celoslovenskej verejnoprospešnej finančnej zbierky „Deň narcisov 2013“ a našim študentkám Lucii Tužinskej, Janke Zduchovej, Natálii Koniarovej a Michaele Laukovej sa podarilo vyzbierať  sumu 148,14€.

            Ďakujeme všetkým prispievateľom!

                                                                                                                    Ing. Erika Struhárová

                                        

        • Posolstvo lásky v projekte Adopcia srdca
          • Posolstvo lásky v projekte Adopcia srdca

            5. 4. 2013

                   Posolstvo lásky v projekte Adopcia srdca

                 SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani sa v januári 2012 zapojila do projektu Adopcia srdca prostredníctvom Misijného združenia Pallotínov so sídlom v Hronskom Beňadiku.  Na diaľku sme si adoptovali malého černošského chlapčeka Jeana Baptistu Bagororwu z Rwandy a mesačne prispievame sumou 16 EUR. Z tejto sumy sa hradí školné, oblečenie, základná lekárska starostlivosť a jedlo nielen pre neho, ale aj pre jeho matku a pre jeho dvoch súrodencov, pretože otca stratili v občianskej vojne.

                 Počas jedného roka sme si vymenili niekoľko listov, fotografií , obrázkov a drobných darčekov. Žiaci 2.A triedy pod vedením PaedDr. S.  Gáborovej pravidelne aktualizujú nástenku projektu vo vestibule školy, kde sa nachádzajú aktuálne fotografie, listy a kresbičky malého školáka. Dúfame, že k nim pribudne aj obrázok, ako hrá Jean Baptista futbal, pretože na Vianoce sme mu poslali peknú futbalovú loptu.  Africké deti túto hru milujú,  ale hrávajú sa len s kamienkom, keďže lopta je pre nich veľkou vzácnosťou. Náš darček odovzdal Pallotínom v Rwande kňaz  Wieslaw Kantor – realizátor  projektu Adopcia srdca vo farnosti Rutshuru v Demokratickej republike Kongo, ktorá s Rwandou  susedí.

                 Na stretnutí s Wieslawom Kantorom v novembri 2012   sme sa dozvedeli, ako projekt prebieha, v akých podmienkach deti vyrastajú a akým spôsobom im môžeme pomôcť. Jednou z možností je uskutočniť mimoriadnu zbierku v hodnote 150 EUR na zakúpenie kozy, ktorá sa stane živiteľkou rodiny a v Rwande predstavuje majetok veľkej hodnoty. Spoločnými silami sa nám v mesiaci marec 2013  podarilo získať danú sumu a odovzdali sme ju na Misijný sekretariát Pallotínov v Hronskom Beňadiku, aby kúpu zrealizovali.

                  Poďakovanie patrí rodine Barniakovej, ktorá prispela jednou tretinou sumy, našim láskavým pedagógom,  zamestnancom školy a všetkým žiakom.  Osobitne by sme sa chceli poďakovať žiakovi Jakubovi Tabernausovi, pretože venoval svoje dlhoročné úspory drobných centov so slovami : „ Dajte to všetko tomu chlapčekovi, on to viac potrebuje ako ja.“  

                 Sme veľmi radi, že projekt Adopcia srdca sa stretol v našej škole s veľkým  pochopením. Jeho zmyslom je nielen  pomáhať zlepšiť životné podmienky adoptovaného dieťaťa, ale hlavne otvoriť svoje srdcia  pre iných , aby sa posolstvo lásky mohlo šíriť čo najďalej.

                                                                                 

                                                                                                                                               PaedDr. Slavomíra Gáborová a žiaci 2.A

                                                                                                                                                   SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani

        • Mladý účtovník
          • Mladý účtovník

            5. 4. 2013

                                     Mladý účtovník

            Dňa  22. marca 2013  žiačky štvrtého ročníka Michaela Trnková a Adriána Debnárová reprezentovali našu školu na regionálnom kole olympiády Mladý účtovník 2013, ktoré sa konalo v Bratislave.

            Už 16. ročník súťaže organizovala Slovenská komora certifikovaných účtovníkov a spoločnosť KROS, a.s.. Olympiáda prebiehala na softvéri Omega a úlohou študentov bolo vyriešiť súvislý príklad z podvojného účtovníctva pozostávajúci zo založenia firmy, otvorenia účtov, zaúčtovania účtovných prípadov, vyhotovenia účtovnej uzávierky a závierky ako aj vytlačenia predpísaných tlačových zostáv. Do regionálneho kola sa prihlásilo 81 stredných škôl a obchodných akadémií z celého Slovenska, ktoré do súťaže vyslali 157 študentov.

            Olympiáda Mladý účtovník je celoštátna súťaž pre študentov stredných škôl a obchodných akadémií v účtovníctve. Jej cieľom je zvyšovanie prestíže účtovníctva ako odborného predmetu a zároveň motivácia študentov pri štúdiu účtovnej problematiky.

                                                                                                                              Ing. Erika Struhárová

        • Social Innovation Relay
          • Social Innovation Relay

            5. 4. 2013

             

                                   Social Innovation Relay           

            Social Innovation Relay je globálna online súťaž stredoškolských tímov z 22 krajín sveta, ktorých úlohou je vytvoriť projekt s pozitívnym dopadom na spoločnosť.

            Do 3. ročníka online súťaže sa môžu zapojiť s nápadom na dobrú vec študenti vo veku 15 až 19 rokov. Registrujú sa na  webovej stránke súťaže, kde ich čaká zahrievacie kolo vo forme kvízu.

            Študenti III. A, II. A a I. A  triedy  riešili uvedený kvíz  a po jeho úspešnom absolvovaní získali certifikát.

                                                                                                                    Ing. Erika Struhárová

             

          • Hviezdoslavov Kubín

            3. 4. 2013

             

                 Hviezdoslavov Kubín

                 Pri príležitosti Svetového  dňa  poézie si dňa 21. 03. 2013 žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb zasúťažili v prednese poézie a prózy.  Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín sa konalo v popoludňajších hodinách v priestoroch  školskej knižnice.  Prednesu sa zúčastnilo spolu 9 žiakov, pričom každý z nich svojím  originálnym prejavom prispel k neopakovateľnej umeleckej atmosfére, ktorá  všetkých prítomných zaviedla ďaleko od reality všedného dňa.

                 Učiteľky slovenského jazyka a literatúry PaedDr. Slavomíra Gáborová a Mgr. Marta Vozárová  vysoko ocenili úsilie a výkony súťažiacich. V prednese poézie obsadila 1. miesto žiačka triedy I.N Daniela Arvajová, 2. miesto získala žiačka triedy III.A Lucia Tužinská a o 3. miesto zabojovala žiačka triedy III.A Michaela Lauková,  4.miesto získal žiak triedy I.C Kamil Lazarek, 5. miesto obsadila žiačka triedy III.A Natália Koniarová, na 6. mieste skončil žiak triedy I.C Denis Duchoslav, 7. miesto získal žiak triedy II.A Matúš Debnár a 8. miesto obsadila žiačka triedy III.A Jana Zduchová.  Prednesu prózy sa zúčastnila 1 žiačka  triedy II.A  Jana Tomagová.

                 Všetkým prítomným ďakujeme za ich odhodlanie a odvahu zúčastniť sa tejto súťaže a výhercom srdečne blahoželáme.

                                                                                                           Mgr. Marta Vozárová

          • Jarná kvapka krvi

            3. 4. 2013

             

                                Jarná kvapka krvi

            Na našej škole sa už stalo veľmi peknou tradíciou, že naši študenti, učitelia,  sa pravidelne zapájajú do akcií organizovaných Komisiou kultúry, vzdelávania, mládeže a športu v Meste Nová Baňa. 

            Aj v tomto takmer už jarnom čase sme podporili myšlienku vzájomnej pomoci, spolupatričnosti, s ľuďmi ktorí to naozaj potrebujú a zúčastnili sme sa „Jarnej kvapky krvi“.  Ďakujeme študentom Simone Fusatej, Barborke Mádellovej, Jane Zduchovej, Jánovi Vlčkovi, Michalovi Karnasovi, Lucii Maruškovej,  ktorí túto akciu podporili. Veríme, že krásny pocit z vykonania dobrého skutku, v nich pretrvá  a radi sa podobných podujatí zúčastnia aj v budúcnosti.

                                                                                               Ing. Mária Lenčová