Hovorme o jedle
Pri príležitosti Svetového dňa potravín Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora pripravila IV. ročník týždňa „HOVORME O JEDLE“ v termíne od 10. – 16.10.2016. I keď všetky pripravované aktivity sú určené pre žiakov a učiteľov základných škôl v SR, boli sme aj my požiadaní o spoluprácu pri realizácii praktických odborných exkurzií.
Praktické odborné exkurzie „Potraviny – základ života“ sú realizované v spolupráci so SOŠ so zameraním na vzdelávanie v oblasti potravinárskej výroby - pekárstvo, cukrárstvo, mäsiarstvo, lahôdkarstvo atď.Cieľom je poskytnúť žiakom základných škôl možnosť dozvedieť sa množstvo zaujímavých informácií z potravinárskej výroby o surovinách, z ktorých sa potraviny vyrábajú, spôsobe výroby, druhoch, vlastnostiach. Žiaci môžu vidieť, ako funguje potravinárska výroba a vyskúšať si prípravu niektorých potravinárskych výrobkov pod vedením majstrov odbornej výchovy pôsobiacich na stredných odborných školách zameraných na vzdelávanie v oblasti potravinárstva.
Túto spoluprácu sme prijali a rozhodli sme sa žiakom základných škôl poskytnúť odbornú exkurziu na tému : ,,Zemiaky v regionálnej kuchyni“
Našou úlohou bolo pre účastníkov praktickej odbornej exkurzie pripraviť prezentáciu podľa vybranej témy – Zemiaky v regionálnej kuchyni a zabezpečiť praktické ukážky výroby s možnosťou praktického vyskúšania si výroby.
Účasť na praktickej odbornej exkurzii nám potvrdili 2 základné školy: Spojená škola Nová Baňa, ktorá nás navštívila dňa 13. októbra a o deň neskôr žiaci štvrtého ročníka zo Základnej školy z Hliníka nad Hronom.
V prvej časti exkurzie Ing. Garajová pripravila pre žiakov v prezentáciu, kde ich oboznámila s históriou zemiakov a zemiakových jedál na Slovensku a zároveň prostredníctvom videí im priblížila prípravu tradičných zemiakových regionálnych jedál.
V druhej časti sa žiaci presunuli do cvičnej kuchyne , kde ich už čakali majsterky odborného výcviku Bc. Kvaššayová a Bc.Forgáčová s pripraveným zemiakovým cestom na prípravu zemiakových lokší a zemiakových šúľancov. Najskôr im vysvetlili technologický postup prípravy a potom sa deti s veľkým nadšením aktívne zapojili do prípravy týchto jedál. Usilovne vaľkali, šúľali a táto ich snaha bola ocenená chutnými, vlastnoručne vyrobenými jedlami – omastenými zemiakovými lokšami a zemiakovými šúľancami s makom.
Deti si nielen pochutili, ale v ich očiach sme videli radosť z dobre vykonanej práce a z nového zážitku.
Verím, že práve takýto druh zážitkového učenia má svoj význam, a daná odborná exkurzia splnila svoj cieľ.
Ing. Katarína Garajová, učiteľka odborných predmetov