• Aktuality

        • Učíme sa byť finančne gramotní
          • Učíme sa byť finančne gramotní

            2. 12. 2014

            Učíme sa byť finančne gramotní

            Aj v tomto školskom roku spúšťa Nadácia PARTNERS tretí ročník finančnej vedomostnej súťaže pod novým názvom „FINANČNÁ OLYMPIÁDA“. Študenti stredných škôl budú mať opäť príležitosť preveriť a porovnať si svoje finančné vedomosti a zároveň  i možnosť vyhrať lukratívne ceny pre seba a finančný príspevok pre svoju školu.

                        Súťaž bude prebiehať i tento rok v troch kolách. Prvé dve prebehnú formou online testu, tretie bude organizované prezenčnou formou.  Traja najlepší riešitelia finálového kola získajú:

            1. miesto – MaBook pre študenta a 2000 euro pre školu
            2. miesto – iPad Mini pre študenta a 1000 euro pre školu
            3. miesto – iPod Nano pre študenta a 500 euro pre školu

            Do súťaže sa môže zapojiť každý študent strednej školy na Slovensku a otestovať si tak úroveň svojich finančných vedomostí. Finančná olympiáda je súčasťou dlhodobého vzdelávacieho projektu  Deň finančnej gramotnosti ktorého cieľom je zvyšovať finančné povedomie Slovákov. Je  veľmi dôležité podchytiť finančné vzdelávanie už u mladých ľudí, aby sa naučili robiť správne finančné rozhodnutia pri riadení svojich financií.

            Tak, ako minulý školský rok, aj teraz sa  naši študenti  pridajú k tejto zaujímavej iniciatíve.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ing. Mária Lenčová

        • Exkurzia do Penziónu Tajch
          • Exkurzia do Penziónu Tajch

            2. 12. 2014

            Exkurzia do Penziónu Tajch

            Jednou z aktivít na predmete podnikanie v cestovnom ruchu je aj prieskum nášho regiónu a mesta. Snažíme sa zmapovať zaujímavosti a atraktivity a taktiež možnosti ubytovania a stravovania v našom meste. V rámci tohto prieskumu navštívili študentky II. A dňa 19. novembra 2014 Penzión Tajch.

            Privítala nás vždy usmiata majiteľka a prevádzkárka Mgr. Ľubica Hollá. Najskôr nám porozprávala o činnosti penziónu, ako funguje recepcia, bar, ubytovanie hostí, reštaurácia. Penzión Tajch je navštevovaný nielen hosťami zo Slovenska ale aj z Európy, dokonca aj z mimoeurópskych krajín. Pani Hollá nám porozprávala aj nejaké zaujímavosti o hosťoch, napr. o hosťovi z Indie, ktorý mal osobitné požiadavky, čo sa týka stravovania. V penzióne sa snažia prispôsobiť každému hosťovi, rešpektovať stravovacie návyky. Dozvedeli sme sa o tom, že pracovať v penzióne je naozaj náročné a v dnešnej dobe je nutné ovládať aspoň jeden cudzí jazyk.

            Neskôr sme mali možnosť si pozrieť aj izby a apartmány v penzióne, taktiež ostatné priestory v penzióne.

            Myslím, že táto exkurzia dala študentkám veľa, dozvedeli sa nové zaujímavé informácie o tom, ako funguje penzión, akí hostia ho navštevujú, čo je potrebné vedieť, keď chcete prevádzkovať penzión.

             

                                                                       Ing. Jana Palajová

                                                                       učiteľka predmetu podnikanie v CR

        • Učím sa to, čo budem potrebovať
          • Učím sa to, čo budem potrebovať

            12. 3. 2015

            Opatrenie:                           Premena tradičnej školy na modernú

             

            Názov projektu:                   Učím sa to, čo budem potrebovať

            ITMS kód projektu:                                26110130696 

            Kód výzvy:                                              OPV-2012/1.1/08-SORO

            Spolufinancovaný fondom:                  Európsky sociálny fond

                                                                         Finančné prostriedky Banskobystrického  samosprávneho kraja

            Prioritná os:                                       1  Reforma systému vzdelávania a odbornej prípravy     

            Trvanie projektu:                               01.03.2014 – 31.08.2015

             

            Špecifické ciele projektu:   

            Inovácia výučby odborných predmetov odborov gastronomického zamerania,  inovácia výučby odborov mechanik - opravár, agromechanizátor a ich prepojenie s praxou, podporiť osobnostný rozvoj pedagogických zamestnancov

            Ciele aktivít:                       

            1. Inovovať učebné materiály, didaktické prostriedky  a pracoviská odbornej praxe pre odbory zamerané na gastronómiu a cestovný ruch.
            2. Inovovať učebné materiály, didaktické prostriedky  a pracoviská odbornej praxe pre odbory s technickým zameraním.
            3. Vyškoliť pedagogických zamestnancov školy v oblastiach, ktoré podporia premenu tradičných metód výučby na moderné a zabezpečia osobnostný rozvoj zamestnancov
        • Deň otvorených dverí na SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani
          • Deň otvorených dverí na SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani

            18. 11. 2014

            Deň otvorených dverí na SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani

               Deň otvorených dverí sa konal na SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani dňa 12.11.2014, kedy našu školu navštívili žiaci deviatych ročníkov s výchovnými poradcami alebo rodičmi.  Dátum Dňa otvorených dverí sa na SOŠ obchodu a služieb sme vybrali pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva 17. novembra a v tomto duchu sme pripravili pre návštevníkov bohatý program.  

               Vo vstupných priestoroch si žiaci prezreli komplexnú prezentáciu našej školy,  dostali  informačné bulletiny a výchovná poradkyňa  RNDr. Michaela  Kostelanská  informovala žiakov o možnostiach štúdia na našej škole. Potom nasledovala prehliadka priestorov školy a odborných učební, kde sa žiaci  podrobne oboznámili so študijným odborom obchod a podnikanie, s učebnými  odbormi  kuchár, hostinský, mäsiar- kuchár, mechanik- opravár  a získali  informácie  o možnostiach  nadstavbového štúdia. Prezentácie študijných a učebných odborov, ako aj panely a nástenky   pripravili vyučujúci odborných predmetov Ing. Lenčová,  Ing. Garajová a Ing. Zalai. Žiaci obdivovali úspechy  našich žiakov v rôznych súťažiach, projektoch, SOČ  a uvideli aj praktické ukážky ich práce.

               Počas Dňa otvorených dverí sa otvorili naozaj všetky učebne a priestory školy.  Multimediálna učebňa ožila cestovným ruchom.  Ing. Palajová informovala žiakov o zapojenosti našej školy do medzinárodných projektov Sokrates Comenius , Leonardo na Vinci a Erasmus , vďaka ktorým naši vyučujúci a žiaci spoznali Poľsko,  Anglicko a zlepšili si  svoje odborné a  jazykové znalosti.

               Vyučujúce anglického, nemeckého a slovenského jazyka PaedDr. Gáborová, Mgr. Falátová a Mgr. Vozárová uskutočnili  so  žiakmi  zábavné kvízy a súťaže, ktoré prebiehali v priestoroch jazykových učební a v školskej knižnici. Najlepší riešitelia si odniesli jazykové certifikáty a boli na svoje výkony pyšní.  Žiaci  navštívili aj jazykové laboratórium, interaktívne triedy s novými modernými interaktívnymi tabuľami, počítačové učebne a odbornú učebne strojopisu, účtovníctva kde vyučujúce odborných predmetov Ing. Struhárová, Ing. Dianová a Ing. Ivaničová pripravili ukážky z účtovníctva, on – line ekonómie a písania na strojoch.  Žiaci základných škôl si prezreli aj areál školy, kováčsku dielňu, strojový park školy a telocvičňu.

               Poslednou zastávkou bola návšteva jedálne školy, kde majstri odborného výcviku zhotovili  vkusné ukážky slávnostného stolovania, prezentáciu úspechov našich žiakov v barmanských súťažiach,  praktické workshopy a chutný obed.

               SOŠ obchodu a služieb je škola s dlhoročnou tradíciou, ktorá každoročne modernizuje  vonkajšie a vnútorné priestory a vybavuje učebne modernými multimediálnymi prostriedkami.  Naša škola sa úspešne  zapája do medzinárodných projektov a umožňuje žiakom získať odbornú prax v zahraničí, ktorá im pomôže v budúcom povolaní. SOŠ obchodu a služieb  vychovala veľké množstvo šikovných a úspešných žiakov, ktorí  pokračujú v štúdiu na vysokých školách alebo už vyštudovali a úspešne sa zaradili na našom a medzinárodnom trhu práce. Sme škola, v ktorej vládne príjemná a tvorivá atmosféra a my nechávame otvorené jej brány pre všetkých počas celého školského roka. Veríme, že sa našim návštevníkom u nás  páčilo  a uvidíme sa s nimi opäť v septembri.                                           

            PaedDr.S.Gáborová učiteľka

            všeobecnovzdelávacích predmetov

        • Privítanie prvákov na školu – Imatrikulácie 2014
          • Privítanie prvákov na školu – Imatrikulácie 2014

            2. 12. 2014

            Privítanie prvákov na školu – Imatrikulácie 2014

                     Tak ako každý rok, tak aj tento rok sme si privítali prváčikov. Dňa 6.11.2014 sa na našej škole uskutočnili imatrikulácie. Keďže naše imatrikulácie boli v duchu mafiánov, tretiaci uniesli 1.A a 1.C do kina, kde sa tento program konal. Na začiatku si všetci prváci museli pripiť našim elixírom, ktorý sme im pripravili. Potom nasledoval program. Naši žiaci sa pri tom zabávali a prváci sa do úloh prekvapivo hrnuli. Medzi úlohami bolo dojenie, spievanie s lízatkami, tancovanie labutieho jazera v silónkach, vysedenie vajíčka, tancovanie kačacieho tanca a mnoho ďaľších úloh. Samozrejme, že tí ktorí úlohu nesplnili boli potrestaní. Čakala ich sladká tortička alebo vajíčko s múkou priamo do tváre. V niektorých prípadoch však aj na hlavu. Veríme, že sa tieto imatrikulácie našim prvákom, a takisto aj celej škole,  páčili. Imatrikulácie sú už dlhou tradíciou na našej škole a dúfame, že sa v tomto zvyku aj naďalej bude pokračovať.

                                                                                                          Pripravila 3.A a 3.C 

        • Kvíz  „Finančná gramotnosť“
          • Kvíz „Finančná gramotnosť“

            11. 11. 2014

            Kvíz  „Finančná gramotnosť“

            Pri príležitosti „Svetového dňa sporenia“, ktorý pripadá na 31.10.2014 sa na našej škole uskutočnil kvíz  na tému „finančná gramotnosť“.

            Finančná gramotnosť je v súčasnosti významnou oblasťou  vzdelávania mladých ľudí. A tak sa aj naši študenti  zapojili do testovania finančnej gramotnosti. Ich úlohou bolo vypracovať 40 úloh z finančnej oblasti. Otázky sa týkali bankovej sústavy, investovania, stavebného sporenia, možností získavania úverov, pôžičiek, výpočtu úrokov, lízingu, všeobecného rozhľadu v oblasti financií a pod.

            Aj takýmto spôsobom si  študenti rozvíjajú vedomosti z oblasti finančného vzdelávania. Samozrejme je ešte potrebné získať veľa vedomostí, aby sme mohli povedať „že sme finančne gramotní“.

            Všetkým študentom ďakujeme za účasť. /triedy I.A, II.A, III.A,I.R, II.N/

            Vyhodnotenie:

            1. miesto – Mariana Bušová,  II.N
            2. miesto – Magdaléna Ličková, III.A
            3. miesto – Nikola Hossová, III.A
            4. miesto – Villiam Búry, III.C
            5. miesto – Vanesa Ktorá, II.A
            6. miesto – Patrícia Rákoczyová, II.A
            7. miesto – Zuzana Repiská, I.A
            8. miesto -  Juraj Katina, II.N
            9. miesto – Broňa Beniaková
            10. miesto -  Tužinský, Polc, Bóna, I.R

            Ing. Lenčová Mária

        • Návšteva divadla J.G.Tajovského vo Zvolene
          • Návšteva divadla J.G.Tajovského vo Zvolene

            10. 11. 2014

            Návšteva divadla J.G.Tajovského vo Zvolene

             

               Dňa 4.11.2014 navštívili žiaci SOŠ obchodu a služieb divadlo J.G.Tajovského vo Zvolene. Žiaci 2.N, 2.R, 2. A a 1.R triedy si  spoločne so svojimi vyučujúcimi pozreli komédiu Mastný hrniec od J.B Ivana, s ktorou hosťovalo Spišské divadlo zo Spišskej Novej Vsi.

               Divadelná hra Mastný hrniec patrí medzi najčastejšie uvádzané Bačove hry na profesionálnych javiskách. Dej veselohry je veľmi jednoduchý, avšak plný jedinečného humoru  a situačnej komiky. Svetozára Babíka , stredoškolského profesora botaniky , v rádiu omylom vyhlásia za ministra financií. Jeho žena Mahuliena je konečne spokojná, že už nebude iba pani profesorová, ale pani ministrová a začne sa hrať na veľkú dámu. Okolo profesora sa začínajú krútiť aj poprední predstavitelia mesta Ťuťotína a čakajú, že si uchmatnú niečo z „mastného hrnca“, ku ktorému sa Babík dostal. Veselohra je kolotočom komických situácií spôsobených práve týmto mylným vyhlásením.

                 

                  Inscenácia všetkých pobavila  svojím jedinečným humorom v prevedení hercov Spišského divadla, medzi ktorými vynikali výkony Mikuláša Macalu a Márie Brozmanovej, ktorí stvárňovali postavy Svetozára Babíka a jeho manželky Mahulieny.  Režisér Ján Sládeček dramaturgicky upravil pôvodný text veselohry a zvýraznil motívy, ktoré sú aktuálne aj v dnešnej modernej dobe. Bačove zrkadlo,  nastavené pokrivenej spoločenskej morálke v čase svojho zrodu , nenecháva preto  ľahostajným aj dnešného diváka.

                                                                             PaedDr. Slavomíra Gáborová  a  Ing. Daniela Dianová

        • Medzinárodný deň školských knižníc na SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani
          • Medzinárodný deň školských knižníc na SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani

            7. 11. 2014

            Medzinárodný deň školských knižníc na SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani

                 Medzinárodný deň školských knižníc ( International School Library Day ) prvý raz vyhlásila Dr. Blanche Wools, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva ( International Association od School Librarianship ), v roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne každý štvrtý októbrový pondelok. V tomto školskom roku  Medzinárodným dňom školských knižníc dna  27.10.2014 vyvrcholili aktivity školskej knižnice na SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani.

               Vyučujúce slovenského jazyka a literatúry Mgr. Marta Vozárová a PaedDr. Slavomíra Gáborová pripravili pre  svojich žiakov  zaujímavý program, ktorý s Medzinárodným dňom školských knižníc súvisí. V priebehu týždňa od 20.10. 2014 do 24.10.2014 sa naši žiaci zapojili do rôznych aktivít.

                Študentky 1.A triedy spoločne s ich vyučujúcou slovenského  jazyka PaedDr. Slavomírou Gáborovou pretriedili knižničný fond a aktualizovali knižničné výpožičky.

               Vyučujúce Mgr. Marta Vozárová a PaedDr. Slavomíra Gáborová sa zapojili do projektu Záložka do knihy spája školy, ktorý má podporiť záujem o čítanie. Tohtoročnou témou záložiek bola Moja škola.“  Do výroby záložiek sa zapojili žiaci zo všetkých tried a vytvorili 80 kusov vkusných záložiek, ktoré propagujú SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani, ako aj Novú Baňu a jej turistické atrakcie.  Záložky si mohli žiaci pozrieť v priestoroch školskej knižnice a  boli poslané do družobnej SOŠ obchodnej v Košiciach.

               Aktivity školskej knižnice podporili aj žiačky 3.A, ktoré pracujú v Rozhlasovom  krúžku. Pripravili si reláciu venovanú dôležitosti čítania pre človeka a vyzvali žiakov našej školy, aby si vypožičali knihy zo školskej knižnice, pričom ich  číslo výpožičky bude zlosovateľné a traja žiaci budú odmenení vecnou cenou.  Žiaci na výzvu zareagovali,  zaznamenali sme zvýšený počet výpožičiek, čo nás nesmerne potešilo.

                Dňa 27.10.2014 sa v priestoroch školskej knižnice uskutočnilo losovanie troch výhercov. Výhercami sa stali žiaci Tobias Šarkozi z 1.C, Nikola Hossová z 3.A a Lucia Mošková z 2.A triedy. Žiaci boli odmenení gramatickou príručkou slovenského jazyka a sladkou čokoládou, ktorá im spríjemní chvíle pri čítaní kníh.

               Výhercom srdečne blahoželáme a dúfame, že školská knižnica sa stane obľúbeným miestom našich žiakov počas celého školského roka. 

        • Chceme mať do praxe pripravených žiakov..................
          • Chceme mať do praxe pripravených žiakov..................

            23. 10. 2014

            Chceme mať do praxe pripravených žiakov..................

            17.10.2014 sa žiaci 1.R nadstavbového štúdia odboru podnikanie v remeslách a službách zúčastnili exkurzie formou duálneho vzdelávania– získali praktickú skúsenosť so skladovaním a distribúciou potravín v Mraziarňach CHRIEN s r.o. Zvolen. Priebeh praktického vzdelávania bol nasledovný:

            - oboznámenie s firmou, s rodinným podnikaním, priestormi, OBP

            - oboznámenie sa s HACCP v praxi pri skladovaní a distribúcii potravín

            - oboznamenie sa s významom, spôsobmi získania a používania certifikátov kvality podľa  

               ISO 9001:2008 v potravinárskom veľkosklade

            - praktická ukážka komunikácie oddelenia odbytu s gastronomickými prevádzkami

            - praktická ukážka príjmu a výdaja tovaru

            - prehliadka skladovania potravín v chladiacom a mraziacom sklade

            - otázky a odpovede na tému obchod, marketing, personalistika, výstavníctvo, gastronomická prevádzka a mnoho ďalších.

            Srdečne ďakujeme Ing. Alici Némethovej, ktorá nám za firmu veľmi odborne, fundovane a s veľkým zanietením sprostredkovala všetky informácie a umožnila nahliadnuť do fungovania prosperujúceho rodinného podniku.  Motivovala mnohých žiakov, ktorí sa so záujmom pýtali na možnosti zamestnať sa vo firme po skončení školy.

            Ing. Daniela Dianová 

            učiteľka odborných predmetov

        • Svetový deň zdravej výživy – 16. október
          • Svetový deň zdravej výživy – 16. október

            20. 10. 2014

             

            Svetový deň zdravej výživy – 16. október

            Svetový deň výživy sa oslavuje každoročne 16. októbra už od roku 1981. Oslavuje sa na základe rozhodnutia konferencie OSN: je to výročný deň, keď bola v roku 1945 založená Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

            Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Výživa sa spoločne s fyzickou aktivitou a genetickou dispozíciou podieľa na výslednom výživovom stave jedinca.

            Október je v znamení výživy a zdravia nielen u nás, ale aj v iných krajinách. K tejto príležitosti sa koná veľa zaujímavých akcií, stretnutí, prednášok o zdravej výžive, zdravom životnom štýle, o význame pohybu pre zdravie. Súčasťou týchto akcií sú často ochutnávky a prezentácie jedál a nápojov.

            Pri príležitosti Svetového dňa zdravej výživy sme aj na našej škole pripravili niekoľko zaujímavých podujatí:

            1. Prostredníctvom relácie v školskom rozhlase boli žiaci oboznámení  o význame, histórii a podstate Svetového dňa zdravej výživy.
            2. Pre žiakov prvéhoho ročníka študijného odboru obchod a podnikanie pripravila Ing. Garajová prednášku spojenú s prezentáciou na tému ,, Zdravá výživa  a my“. V jej závere si žiaci preskúšali svoje vedomosti z oblasti zdravej výživy a životosprávy prostredníctvom vedomostného kvízu.  Najúspešnejší žiaci Veronika Kosejová, Erik Nemec a Xénia Fulneková boli odmenení zdravými cereálnymi tyčinkami.
            3. Žiaci na odbornom výcviku pod vedením vedúcej kuchyne p. Hogovej pripravili zaujímavú ochutnávku zdravých jedál na tému : Cvikla.

            Žiaci, ale aj všetci ostatní stravníci, mali možnosť ochutnať zaujímavé pokrmy z cvikly, kde okrem netradičného cviklového šalátu, boli v ponuke aj vanilkový jogurt z cvikly a múčniky: cviklový perníkový koláč a cvikľové guľky.

            Práve formou takejto prezantácie si mnohí uvedomili, že aj zdravé jedlá možu byť dobré.

            Podujatiami v Deň zdravej výživy sme si pripomenuli dôležitosť zdravého stravovania nielen v tento deň, ale aj počas ostatných dní, aby sa  zdravá strava stala súčasťou našej životosprávy.

                                                                                                          Ing. Katarína Garajová

        • Súťaž „Najlepší študent /študentka / školy“
          • Súťaž „Najlepší študent /študentka / školy“

            10. 10. 2014

            Súťaž „Najlepší študent /študentka / školy“

            Na našej škole je už tradíciou, že na konci školského roka Žiacka školská rada vyhodnocuje návrhy na najlepšieho študenta/študentky/ školy, na základe daných kritérií.

            V školskom roku 2013/14 tento titul získala Vanesa Kotrá, študentka v súčasnosti druhého ročníka – študijný odbor obchod a podnikanie.

            Vanesa Kotrá je študentka s vynikajúcim prospechom – 1,00. Je to všestranne nadaná a talentovaná študentka, ktorá našu školu reprezentovala v rôznych súťažiach a zapájala sa aj do mimoškolských aktivít. Spomeniem len niektoré napr.:

            olympiáda zo SJL – 1. miesto                                              

            olympiáda z ANJ                                                                 

            olympiáda ľudské práva – 2. miesto                                    

            súťaž z matematiky Expert                                                              

            súťaž v písaní na počítači                                                                

            olympiáda z NEJ                                                                 

            Hviezdoslavov Kubín                                                                      

            olympiáda ľudské práva Banská Bystrica krajské kolo       

            Ďalej reprezentovala školu aj v rôznych športových súťažiach napr.: volejbalové turnaje, v okresnom kole v stolnom tenise, súťaž najzdatnejší žiak/žiačka, atletický míting v Novej Bani atď.

            Zapája sa aj do rôznych mimoškolských aktivít organizovaných školou, najmä do kultúrnych programov -  Vianočné posedenie pre zamestnancov školy, Fašiangy na škole, Školský kotlík.

            Za tieto aktivity bola aj finančne odmenená riaditeľom školy Ing. Jozefom Koperdákom.

            Vanese  prajem veľa úspechov aj v novom školskom roku, aby bol pre ňu aj ďalšou výzvou na obhajobu tohto ocenenia.

                                                                                              Ing. Mária Lenčová, triedna učiteľka

        • Odborná exkurzia v Banskej Bystrici
          • Odborná exkurzia v Banskej Bystrici

            10. 10. 2014

            Odborná exkurzia v Banskej Bystrici

            V jeden pekný októbrový deň sa naša trieda II.A vybrala na potulky po Banskej Bystrici. Cesta vo vlaku ubehla rýchlo a čakalo na nás mesto pod Urpínom.

            Naša prvá zastávka bola v pamätníku SNP, kde sme si prezreli vystavené expozície, dozvedeli sme sa veľa historických faktov z obdobia 2. svetovej vojny aj SNP, ktorého 70. výročie sme si v auguste 2014 pripomenuli. Aj touto formou sme si chceli uctiť pamiatku tých, ktorí vo vojnových časoch položili životy za našu slobodu a mierový život. V týchto časoch je táto téma naozaj aktuálna, keďže vojnový konflikt  u našich susedov na Ukrajine vyzerá dosť hrozivo a tieň vojny nás opäť straší.

            Potom sme sa presunuli do centra mesta, kde sme si prezreli krásne zreštaurované historické pamiatky – Mestský hrad Barbakan, hodinovú vežu a barokový Mariánsky stĺp v hornej časti námestia SNP, historickú radnicu, Benického dom, fontánu a obelisk, kostoly a ďalšie pamiatky nachádzajúce sa na pešej zóne.

            Na záver naše kroky viedli do nákupného centra Európa, veď bolo treba kúpiť aj malé darčeky.

            Bol to príjemný deň, strávený v krásnom meste, plný pohody a dobrej nálady.

                                                                     

                                                                                   Ing. Lenčová, triedna učiteľka II. A triedy

        • Erazmus +         Program úspešne absolvovaný
          • Erazmus + Program úspešne absolvovaný

            19. 11. 2014

                          Program úspešne absolvovaný

                                                                                                                                           Prezentacia_projekt_Erasmus__.ppsx

                                    Pred časom sme Vás informovali, že naša škola sa zapojila do projektu Erasmus + organizovaného Slovenskou akademickou asociáciou pre medzinárodnú spoluprácu.  V rámci toho projektu sa 6 odborných zamestnancov našej školy zúčastnilo týždňovej mobility do Veľkej Británii.

                        Cieľom bolo oboznámiť sa so systémom odborného vzdelávania vo Veľkej Brtiánii a navštíviť inštitúcie a školy zamerané na odborné vzdelávanie a prípravu. Cieľom bolo tiež zlepšenie jazykových zručností a spoznanie kultúry a života vo Veľkej Británii.

                        V rámci tohto programu sme strávili týždeň v krásnom kúpeľnom mestečku Bath, kde sídli Kaplan Interantional College. Účastníci sa stali dopoludnia študentami, keď sa pod dohľadom vysokokvalifikovaných a skúsených anglických lektorov zdokonaľovali v anglickom jazyku. Pri výučbe sa oboznámili s najnovšími metódami výučby anglického jazyka. Popoludní sa zúčastňovali rôznych odborných prednášok, ako napríklad prednáška majiteľa agentúry, ktorá ponúka sprievodcovské služby. Zároveň absolvovali prehliadku mesta, kde navštívili všetky významné pamätihodnosti a zaujímavé miesta.

                        Popoludňajší program bol zameraný tiež na návštevu inštitúcií zameraných na oblasť cestovného ruchu a spoločného stravovania. Navštívili dva miestne hotely - Royal Crescent Hotel a Prat´s Hotel, kde si mohli prezrieť hotelové izby, reštauráciu, jedáleň, kuchyňu a zároveň porovnať úroveň poskytovania hotelových služieb vo Veľkej Británii a na Slovensku. Ďalším miestom, ktoré účastníci navštívili bolo Medieval Heritage Centre, kde nám majiteľka obchodu porozprávala o jej úspešnom podnikaní. Obchod je zameraný na predaj výrobkov, ktoré sa vyrábajú v kláštoroch po celom svete - napr. pivo, kozmetika, rôzne dekoratívne predmety. Zúčastnili sme sa aj typickej večere, ktorá sa podávala aj v kláštoroch.

                        Keďže cieľom bolo aj oboznámenie so systémom odborného vzdelávania navštívili sme Univerzitu v Bath, ktorá patrí k najlepším univerzitám vo Veľkej Británii. Účastníci mali  možnosť prezrieť si univerzitné priestory a tiež sa oboznámiť so študijným programom obchod a cestovný ruch. Porovnávali sme aj systém štúdia na slovenských školách a vo Veľkej Británii.

                        Tento rušný týždeň účastníci zavŕšili návštevou Londýna, kde spolu so sprievodkyňou navštívili všetky významné pamiatky tohto naozaj krásneho mesta.

                        Na záver pobytu všetci účastníci získali certifikáty, ktoré im slávnostne odovzdala riaditeľka Kaplan College.

                        Keďže som bola jedným z účastníkov tohto projektu, môžem skonštatovať, že projekt naplnil svoj účel. Získali sme nové vedomosti v oblasti odborného vzdelávania, oboznámili sa s novými metódami výučby, ktoré môžeme aplikovať pri našej práci, mali sme možnosť porovnať odborné vzdelávanie vo Veľkej Británii a na Slovensku. Myslím, že tento projekt bol prínosom nielen pre každého účastníka osobne, ale aj pre našu školu.

             

                                                                                                                              Ing. Jana Palajová

                                                                                                                              koordinátorka projektu

             

        • Vyhodnotenie najlepších žiakov a študentov novobanských škôl
          • Vyhodnotenie najlepších žiakov a študentov novobanských škôl

            24. 6. 2014

            Vyhodnotenie najlepších žiakov a študentov novobanských škôl

                  Dňa 20. júna 2014 sa vo veľkej zasadačke MsÚ v Novej Bani uskutočnilo slávnostné podujatie pod názvom „ Vyhodnotenie najlepších žiakov a študentov novobanských škôl“ za školský rok 2013/2014. Na slávnostnom podujatí sa zúčastnili najlepší žiaci materských, základných a stredných škôl v meste Nová Baňa, ktorí reprezentovali školy na regionálnej, krajskej a celoslovenskej úrovni, ako aj pedagógovia, ktorí sa podieľali na ich výsledkoch.    Mestský úrad Nová Baňa pripravil všetkým zúčastneným pekné ocenenia, ktoré žiakom a pedagógom odovzdal primátor mesta Ing. Ján Havran. Súčasťou podujatia bol aj krátky kultúrny program a spoločné posedenie.

               Najlepšími žiačkami našej školy  v školskom roku 2013/2014 boli  Nikola Hossová z 2.A triedyEva Mesiariková z 3. A triedy v študijnom odbore Obchod a podnikanie.

               Nikola Hossová pracovala ako šéfredaktorka Redakčného a Rozhlasového krúžku, reprezentovala školu v športových súťažiach a vedomostných olympiádach. Najväčším úspechom žiačky bolo získanie 3.miesta v krajskom kole súťaže „Môj nápad pre región“, ktorú  organizuje nezisková vzdelávacia organizácia Junior Achievement Slovensko v rámci predmetu podnikanie v cestovnom ruchu. Žiačka  postúpila do celoslovenského kola súťaže, v ktorom úspešne zviditeľnila  prírodnú pamiatku v našom okolí - sopku Putikov vŕšok v Tekovskej Breznici. Náš nápad bol hodnotený veľmi pozitívne a všetky propagačné materiály sme odovzdali Informačnému centru v Novej Bani a Obecnému úradu v Tekovskej Breznici, aby sa táto jedinečná prírodná pamiatka dostala viac do povedomia širšej verejnosti. Žiačku pripravovala Ing. Jana Palajová, učiteľka predmetu podnikanie predmetu v cestom ruchu.

                 Eva Mesiariková patrí medzi žiakov, ktorí sa  aktívne zaujímajú o cudzie jazyky. Žiačka sa každoročne zúčastňuje školských kôl Olympiády v anglickom jazyku, tri ročníky bola víťazkou regionálnych kôl a každoročne reprezentuje našu školu na krajských kolách pod vedením Mgr. Márie Falatovej. Skúsenosti s prácou v projekte Adopcia srdca spracovala v rámci Stredoškolskej odbornej činnosti a postúpila na Krajskú prehliadku SOČ, kde obsadila 3. miesto. Vo svojej práci ukázala, akým spôsobom sa dá pracovať v charitatívnej činnosti v rámci voľného času. Žiačku pripravovala PaedDr. Slavomíra Gáborová.

               Oceneným žiakom srdečne blahoželáme, prajeme pekné letné prázdniny a tešíme sa na spoluprácu v nasledujúcom školskom roku. 

                                                                                Ing. Jana Palajová, PaedDr. Slavomíra Gáborová

        • Môj projekt pre región - účasť na celoslovenskom kole
          • Môj projekt pre región - účasť na celoslovenskom kole

            20. 6. 2014

            Môj projekt pre región - účasť na celoslovenskom kole

            Pred časom sme Vás informovali o krajskom kole súťaže „Môj nápad pre región“, do ktorej sa zapojila naša škola a ktorú  organizuje nezisková vzdelávacia organizácia Junior Achievement Slovensko v rámci predmetu podnikanie v cestovnom ruchu. Krajské kolo súťaže sa konalo v Banskej Bystrici a nám sa podarilo umiestniť na treťom mieste, čo znamenalo postup do celoslovenského kola súťaže. Rozhodli sme sa zviditeľniť prírodnú pamiatku v našom okolí - sopku Putikov vŕšok v Tekovskej Breznici.

            Účasť na celoslovenskom kole však znamenala aj dotiahnuť náš nápad do konečnej podoby a prezentovať ho ako projekt. Preto sme oslovili okolité základné školy v Novej Bani a na Brehoch a boli sme u nich odprezentovať našu prezentáciu o sopke. Žiakov táto prezentácia zaujala a mali aj dosť otázok ohľadom sopky, na ktoré trpezlivo odpovedala Nikola Hossová, žiačka II. A,  ktorá prezentovala sopku na krajskom aj celoslovenskom kole. Prezentáciu aj propagačný materiál, ktorý sme vypracovali sme nechali vo všetkých školách ako učebnú pomôcku na hodiny geografie. Základné školy prejavili aj záujem navštíviť sopku. Podarilo sa nám zorganizovať výstup na sopku pre Základnú školu Brehy ako koncoročný výlet. 11. júna 2014 sme spolu so žiakmi 7. a 9. ročníka v Brehoch a spolu s ich učiteľkami absolvovali tento výstup. Pred výstupom nám miestny sprievodca porozprával zaujímavé informácie o sopke a tiež aj o obci Tekovská Breznica, kde sa táto sopka nachádza. Potom sme sa vybrali na sopku spolu s naším sprievodcom. Cesta nám ubiehala dobre, počasie bolo krásne a asi po hodine a pol sme sa dostali na miesto. Študentky z našej školy pomáhali žiakom pri vstupe do sézamu, kde sa každý mohol dostať a pozrieť si ho. Po výstupe sme si oddýchli, občerstvili sa vybrali sme sa naspäť. Žiaci boli veľmi spokojní s výletom a dúfam, že si odniesli veľa krásnych dojmov zo sopky aj z prírody.

            Propagačné materiály o sopke, ktoré sme vypracovali sme odovzdali aj v Informačnom centre v Novej Bani a na Obecnom úrade v Tekovskej Breznici. Cieľom nášho projektu bolo spropagovať najmladšiu sopku v strednej Európe, čo sa nám sčasti aj podarilo. Zúčastnili sme sa celoslovenského kola súťaže „Môj projekt pre región“ a aj keď sa nám nepodarilo umiestniť na prvých troch miestach, náš nápad a projekt bol hodnotený veľmi pozitívne a verím, že sopka Putikov vŕšok v Tekovskej Breznici sa dostane viac do povedomia verejnosti.

             

                                                                                         Ing. Jana Palajová

                                                                                 učiteľka predmetu podnikanie v CR

        • Náš školský výlet.
          • Náš školský výlet.

            20. 6. 2014

            Náš školský výlet.

            A opäť sa blíži koniec  školského roka a sním aj čas školských výletov a legálnych únikov zo školy  pred koncoročným skúšaním. Už tretíkrát počas nášho štúdia na našej strednej škole sa nám to podarilo. Tentokrát bolo cieľom  našej cesty  slnečné mesto Štúrovo so svojimi úžasnými kúpaliskami Vadaš. Ubytovanie na 2 noci nám poskytla chata“ RoJa u jazera“ v areáli termálneho kúpaliska. Počasie sme mali krásne ako na objednávku, vyšantili sme sa na tobogánoch a kúpaliskách, nachytali bronz a teplé večery sme strávili pri hudbe speve a tanci na terase našej chaty.

            Opäť nám pribudla krásna stránka do kroniky nášho študentského života na našej supernej škole a upevnili sa vzájomné priateľstvá v našom triednom kolektíve.

            Ďakujeme vedeniu našej školy za umožnenie zúčastniť sa tejto akcie.

            Študenti   III.A triedy  študijného odboru „Obchod a podnikanie“.             

        • Súťaž –„ Príprava  jednoduchého jedla“
          • Súťaž –„ Príprava jednoduchého jedla“

            3. 6. 2014

            Súťaž –„ Príprava  jednoduchého jedla“

            Dňa 21. mája 2014  žiaci I. C triedy učebného odboru kuchár predviedli svoje majstrovstvo na školskom kole súťaže „Príprava jednoduchého jedla“. Jedlá pripravovali  podľa vlastného výberu.  Predviedli nielen svoje vedomosti, ale aj tvorivosť a fantáziu.  Odborná komisia hodnotila technologickú prípravu jedla, hygienu práce, chuť jedla, estetický vzhľad jedla ako aj dodržanie časového limitu.  1.miesto obsadil Matej Meliš, ktorý pripravil labužnícke palacinky, na 2.mieste sa umiestnil Tadeáš Debnár, ktorý sa rozhodol pre kuracie prsia s nivovou omáčkou a opekané zemiaky, a 3.miesto získal Jakub Matonok so špenátovými cestovinami so syrovou omáčkou a kuracím mäsom.

            Víťazom srdečne blahoželáme!

            Ing. Erika Struhárová

        • Školský kotlík 2014
          • Školský kotlík 2014

            3. 6. 2014

            Školský kotlík 2014

            V priestoroch SOŠ obchodu a služieb sa dňa 30. 5. 2014 uskutočnil už 6. ročník súťaže vo varení kotlíkového guláša pod názvom „Školský kotlík 2014“.

            Do súťaže sa mohli prihlásiť ľubovoľné družstvá bez ohľadu na miesto bydliska, ktoré si zabezpečili materiál na varenie, a samozrejme, museli vedieť navariť výborný guláš!

            Keďže počasie tento rok prialo, o najlepší guláš súťažilo až deväť družstiev: Mestské lesy s.r.o. (p. Sajko ), Gupňa team Mesto (p. Hanáková a p. Kopernická), Lovci ( p. Hogh), Fantastická štvorka (r. Adamcová ), OMG ( Haring, Búry), Novekovci (p. Novek), My sme iní ( Lazarek, Duchoslav, Harabová), Kamaráti (p.Bóna, p.Grega), Cantus Monte Regis (p. Kvasnička a kol.). Družstvo Gápeľ (rod. Schwarzová)  si vybrala tento rok na varenie kotlíkovú špecialitu „Sobášnicu“ (varí sa z fazule, kapusty a údeného kolena).

            Súťažným družstvám boli pridelené jednotlivé stanovištia, kde mali všetko pripravené a mohli začať s varením guláša. Predpokladaný čas na uvarenie všetkých gulášov bol od 14. h do 17. h. Aby sa súťažiacim lepšie varilo, organizátori súťaže zabezpečili hudobnú produkciu,  vystúpenie Detskej dychovej hudby A. Micovčina pri ZUŠ Nová Baňa a vystúpenie školskej speváckej skupiny.

            Široká verejnosť si mohla pochutnať na výbornom guláši, škvarkových a zemiakových pagáčoch, ktoré pripravili majstri OV a žiaci školy. Počas varenia guláša si súťažiaci a hostia podujatia mohli za symbolickú cenu kúpiť aj tombolové lístky.

            V priebehu súťaže odborná porota kontrolovala celý proces varenia guláša a nakoniec pristúpila ku degustácii. Hodnotila sa hustota, vzhľad, chuť a dodržanie časového limitu. O 17.30 h organizátori vyhlásili víťazné družstvá. Najlepšie sa umiestnili nasledovné  družstvá:

            1. miesto obsadilo družstvo Kamaráti,

            2. miesto obsadili Mestské lesy,

            3. miesto patrilo družstvu Gupňa team Mesto

            Odmenených hodnotnými cenami však bolo všetkých desať družstiev. Súťažiace družstvá sa doteraz zúčastnili takmer všetkých ročníkov súťaže, za čo im patrí veľká vďaka, nováčikom bolo družstvo Cantus Monte Regis.

            Poďakovanie za prípravu a organizáciu súťaže si právom zaslúžia aj pracovníci SOŠ obchodu a služieb Nová Baňa. Súťaž vo varení guláša je v našej škole už tradičným podujatím s výbornou atmosférou, ktoré navštevuje množstvo ľudí z Novej Bane a okolia.

            Organizátori súťaže ďakujú všetkým zúčastneným a tešia sa na ďalší ročník.

                                                                                                          Mgr. Jana  Káčerová

        • Môj nápad pre región
          • Môj nápad pre región

            16. 5. 2014

            Môj nápad pre región

            V rámci predmetu podnikanie v cestovnom ruchu, ktorý je jedným zo vzdelávacích programov neziskovej vzdelávacej organizácie Junior Achievement Slovensko, majú možnosť študenti II. ročníka SOŠ obchodu a služieb zúčastniť sa súťaže „Môj nápad pre región“. Úlohou súťažiaceho je vypracovať a zrealizovať projekt sám alebo za pomoci spolužiakov v triede, ktorý by mohol byť dobrým nápadom na prezentáciu, zviditeľnenie lokality, regiónu, historických pamiatok, remeselníkov, atrakcií, či iných zaujímavostí, ktoré by podporili rozvoj a priniesli čiastkové riešenie problematiky rozvoja cestovného ruchu daného regiónu.

            Tento rok sme sa rozhodli zapojiť do tejto súťaže a zviditeľniť prírodnú pamiatku, ktorá je jedinečná a je to najmladšia sopka v strednej Európe - Putikov vŕšok. Nachádza  sa v obci Tekovská  Breznica. Vypracovali sme prezentáciu o tejto sopke a aj o pamiatkach obce, absolvovali sme výstup na sopku za pomoci miestneho sprievodcu, čo sme aj zdokumentovali a zapracovali do prezentácie. Vypracovali sme aj leták, v ktorom sú uvedené základné informácie o sopke a o obci Tekovská Breznica. S pripravenou prezentáciou a letákmi sme sa zúčastnili krajského kola súťaže „Môj nápad pre región“ v Banskej Bystrici, kde nás úspešne zastupovala študentka II. A Nikola Hossová, ktorá získala tretie miesto a postúpila aj do celoslovenského kola tejto súťaže.

            Podarilo sa nám zrealizovať prvú časť nášho nápadu a podmienkou účasti v celoslovenskom kole je dotiahnuť nápad až do konca. Takže teraz plánujeme osloviť okolité základné školy, prípadne stredné školy a odprezentovať u nich informácie o sopke, taktiež pre nich zorganizovať výstup na sopku. Tento výstup môže byť pekným koncoročným výletom pre žiakov. Taktiež by sme radi ponúkli letáky do Informačného centra v Novej Bani a na Obecnom úrade v Tekovskej Breznici. kde by mohli byť využité ako propagačný materiál. Nikole Hossovej budeme držať palce, aby nás úspešne reprezentovala aj  v celoslovenskom kole súťaže „Môj nápad pre región“.

                                                                                                                          Ing. Jana Palajová, učiteľka predmetu podnikanie v CR