• Aktuality

        • Turistická vychádzka
          • Turistická vychádzka

            12. 7. 2018

            Turistická vychádzka

            Leto, prázdniny už klopú na dvere a po náročnom ročníku v novej škole, v novom prostredí sme sa s triedou I. A vybrali do prírody. V krásnom prostredí novobanského Tajchu sme sa poprechádzali, opekali, oddychovali a v pokoji   porozprávali o tom čo sme spolu tento rok prežili a tak neformálne sme zhodnotili život na našej škole.

            Mojim študentom prajem krásne prázdniny, plné pohody, oddychu a teším sa na stretnutie v novom školskom roku.

                                                                                                          Ing. Mária Lenčová

        • Exkurzia v pivovare
          • Exkurzia v pivovare

            12. 7. 2018

            Exkurzia v pivovare

            Poslednou exkurziou v tomto školskom roku bola návšteva pivovaru Steiger vo Vyhniach, kde sme sa vybrali s triedou I.A študijného odboru obchod a podnikanie.

            Prečo sme sa rozhodli navštíviť tento pivovar?

            • Keďže na hodinách tovaroznalectva preberáme tému pivo, vybrali sme sa technológiu výroby piva pozrieť v praxi.
            • Je to prvý pivovar na Slovensku založený v roku 1473.  Prvé pivo na Slovensku v dedinke Vyhne začali variť mnísi už pred viac ako päťsto rokmi.
            • Všetky pivá sú vyrábané klasickou technológiou, ktorá sa líši od pív z veľkovýroby využívaním tradičných pivných surovín, sladu, chmeľu, vody a pivovarských kvasníc. Už prvý proces varenie surovín prebieha inak, samostatne na každú stupňovitosť, aby sa neskôr pivo vyššej stupňovitosti neriedilo vodou na nižšiu.
            • Klasická chuť piva.

                    Rozdiely postupov klasickej výroby a veľkovýroby sú jasné. Pomalé a prirodzené nasycovanie piva kysličníkom počas dlhého kvasenia sa odrazí aj v pene, ktorá vydrží a na pohári po každom napití zanechá po obvode krúžky.

                    Prezreli  sme si priestory závodu, nové moderné technológie výroby, balenia, kontroly kvality  piva, chladné pivnice, kde pivo „leží“ po dobu 30-35 dní v ležiackych tankoch. Dozvedeli sme sa o histórii závodu, jeho súčasnom sortimente.

                 Na záver sme si posedeli v malej krčmičke, kde prebehla ochutnávka niektorých pív. Ďakujeme pani Pramukovej, ktorá nám podala odborný výklad a sprevádzala nás.

                    Exkurzia bola zaujímavá, veď vidieť niečo na vlastné oči, je úplné iné ako si to len prečítať z knihy.

             

                                                                                                                                                      Ing. Mária Lenčová