Exkurzia v pivovare
Poslednou exkurziou v tomto školskom roku bola návšteva pivovaru Steiger vo Vyhniach, kde sme sa vybrali s triedou I.A študijného odboru obchod a podnikanie.
Prečo sme sa rozhodli navštíviť tento pivovar?
- Keďže na hodinách tovaroznalectva preberáme tému pivo, vybrali sme sa technológiu výroby piva pozrieť v praxi.
- Je to prvý pivovar na Slovensku založený v roku 1473. Prvé pivo na Slovensku v dedinke Vyhne začali variť mnísi už pred viac ako päťsto rokmi.
- Všetky pivá sú vyrábané klasickou technológiou, ktorá sa líši od pív z veľkovýroby využívaním tradičných pivných surovín, sladu, chmeľu, vody a pivovarských kvasníc. Už prvý proces varenie surovín prebieha inak, samostatne na každú stupňovitosť, aby sa neskôr pivo vyššej stupňovitosti neriedilo vodou na nižšiu.
- Klasická chuť piva.
Rozdiely postupov klasickej výroby a veľkovýroby sú jasné. Pomalé a prirodzené nasycovanie piva kysličníkom počas dlhého kvasenia sa odrazí aj v pene, ktorá vydrží a na pohári po každom napití zanechá po obvode krúžky.
Prezreli sme si priestory závodu, nové moderné technológie výroby, balenia, kontroly kvality piva, chladné pivnice, kde pivo „leží“ po dobu 30-35 dní v ležiackych tankoch. Dozvedeli sme sa o histórii závodu, jeho súčasnom sortimente.
Na záver sme si posedeli v malej krčmičke, kde prebehla ochutnávka niektorých pív. Ďakujeme pani Pramukovej, ktorá nám podala odborný výklad a sprevádzala nás.
Exkurzia bola zaujímavá, veď vidieť niečo na vlastné oči, je úplné iné ako si to len prečítať z knihy.
Ing. Mária Lenčová