Spoznávame zvyky, tradície a typické jedlá
Stredná odborná škola obchodu a služieb v Novej Bani je pre mnohých známa usporadúvaním tradičných podujatí nielen pre žiakov, ale aj pre širokú verejnosť. Niekoľko rokov sme organizovali v období Fašiangov pochovávanie basy s karnevalom a zábavou, súťaž vo varení gulášu a iné podujatia.
Tento rok však prichádzame s niečím novým. Rozhodli sme sa priblížiť zvyky, tradície a tradičnú kuchyňu zo Slovenska a iných krajín prostredníctvom ,,Tematických dní.“ Niekoľkokrát do roka priblížime žiakom, verejnosti a žiakom základných škôl jednotlivé krajiny alebo tradície spojené s ochutnávkou tradičných jedál.
Pilotný deň sme odštartovali 15. novembra 2017 na tému: ,,Rusko a ruská kuchyňa.“ Prednášku s prezentáciou pripravila Slávka Kékešiová , žiačka 4. ročníka študijného odboru Obchod a podnikanie. Oboznámila prítomných s Ruskom, priblížila krajinu, jej geografické, politické i populačné zaujímavosti. Následne Karin Gažiová, žiačka 3. ročníka učebného odboru kuchár, predstavila ruskú kuchyňu, jej typické suroviny, jedlá a nápoje. Prítomní sa dozvedeli, že základom ruských jedál je smotana, kysnuté cesto a okrem základnej polievky boršču existuje aj mnoho iných typických ruských jedál.
Po prednáške nasledovala ochutnávka, ktorú pripravili majstri odborného výcviku so žiakmi pod vedením Bc. A. Kvaššayovej. Na slávnostne upravenej tabuli doplnenej typickými ruskými predmetmi ako sú samovar, matriošky, Máša a medveď, keramika, či ruské kuchárske knihy dominovali voňajúce typické jedlá: bliny, sirniky, pelemene, zemiaková baba, smažené pirôžky a polievka šči. Všetci mali možnosť ochutnať pripravené dobroty a zároveň si mohli odniesť aj zbierku receptov vo forme malej brožúrky, ktorá obsahovala recepty pripravovaných jedál.
,,Tematický deň“ s našimi domácimi žiakmi absolvovali aj žiaci a učitelia zo Základnej školy z Brehov a Tekovskej Breznice. Verím, že začínajúca tradícia ,,Tematických dní“ bude mať úspech, pretože okrem nových informácií budeme mať možnosť ochutnať tradičné jedlá. Zároveň otvárame dvere všetkým žiakom, učiteľom a rodičom viackrát do roka, aby sa podrobnejšie a bližšie oboznámili so životom v našej škole. Deň otvorených dverí sme vymenili za početnejšie a zaujímavejšie podujatia.
V čase vianočných príprav plánujeme zorganizovať tematický deň na tému: ,,Zvyky a tradície Vianoc“. Už teraz cítime vo vzduchu vôňu škorice a medu.
Ing. Katarína Garajová