• Aktuality

        • Dobrý príklad
          • Dobrý príklad

            30. 5. 2019

            Dobrý príklad

            v rámci dlhodobého Projektu podpory činnosti žiackych školských rád (ŽŠR), ktorý realizuje od roku 2006  CVČ – JUNIOR vo Zvolene sme sa zúčastnili  prezentačno – motivačného stretnutia členov ŽŠR, s cieľom vzájomného zdieľania dobrých príkladov aktivít v žiackej školskej rade na SŠ a sieťovanie mladých ľudí v regióne.

            Cieľom nášho stretnutia bolo oboznámiť sa s aktivitami ŽŠR na školách v banskobystrickom kraji, vziať si „dobrý príklad“ a načerpať nové inšpirácie. Žiačky našej školy Viktória Senešiová z 2.A a Veronika Tencerová z 3.A si pripravili prezentáciu o činnosti našej ŽŠR v školskom roku 2018/2019 a tak dúfame, že sme aj my mohli inšpirovať našimi aktivitami ďalšie školy. Stretnutie sa nieslo v priateľskom duchu, okrem získavania nových poznatkov sme robili aj rôzne motivačné aktivity.

            Organizátorom ďakujeme za pohostenie a príjemnú atmosféru a tešíme sa na ďalšie stretnutia.

                                                                                           Mgr. Miroslava Plechlová, koordinátor ŽŠR 

        • Príprava bezmäsitých jedál
          • Príprava bezmäsitých jedál

            15. 5. 2019

            Príprava bezmäsitých jedál

            Dňa 9.5.2019  žiaci 2.ročníka učebného odboru kuchár mali možnosť preukázať svoje zručnosti a vedomosti v školskom kole súťaže na tému: ,, Príprava bezmäsitých jedál“

            Ich úlohou bolo pripraviť kompletné bezmäsité jedlo podľa vlastného výberu. Žiaci mali možnosť okrem zručností predviesť aj kreativitu a fantáziu s využitím vedomostí z modernej gastronómie.  Hodnotiaca komisia ich sledovala počas celej práce, pričom okrem chuti a vzhľadu jedla sa hodnotila aj technologická príprava, hygiena práce a dodržanie časového limitu.

            Po celkovom zhodnotení boli za najlepšie ohodnotené tieto práce:

            1.miesto: Monika Búryová – Brokolicové karbonátky so zemiakovou kašou

            2.miesto: Martina Pavlíková – Jablková žemľovka

            3.miesto: Alžbeta Goralová – Zemiakové šúľance s opraženou strúhankou

            Víťazom srdečne blahoželáme, no nielen víťazné, ale aj ostatné práce napriek malým chybičkám boli chutné, čo odzrkadľuje prácu majstrov odborného výcviku.

                                                                                              Ing. Katarína Garajová

        • Odborná exkurzia na Horehroní
          • Odborná exkurzia na Horehroní

            10. 5. 2019

            Odborná exkurzia na Horehroní

            V jeden krásny májový slnečný deň sme sa vybrali na Horehronie. Odborná exkurzia bola zameraná na cestovný ruch, ale i ostatné odborné predmety. Naša cesta viedla na  stredoveký hrad Slovenská Lupča, ktorý je od roku 2002 Národnou kultúrnou pamiatkou. Od tohto roku má aj nového majiteľa, ktorým sú železiarne Podbrezová a tak začína písať novú zaujímavú kapitolu svojej histórie. K hradu sme sa dostali kľukatou cestičkou, okolité výhľady boli nádherné. Aj história a súčasnosť hradu nás zaujala. Každoročne sa tam koná množstvo kultúrnych a spoločenských podujatí.  Potom sme si prezreli dedinu Slovenská Lupča s jej  pamiatkami. Ďalej nás cesta viedla do Banskej Bystrice, kde sme sa zastavili pri pamätníku SNP, prešli do historického centra mesta k pamätníku osloboditeľov, pripomenuli si štátny sviatok – Deň víťazstva nad fašizmom a potom sme sa túlali uličkami mesta.

            Domov sme sa vracali spokojní s krásnym pocitom dobre využitého a zmysluplného dňa.

                                                                                              Ing. Mária Lenčová, študentky II. A

        • Epicentrum lásky v Banskej Štiavnici
          • Epicentrum lásky v Banskej Štiavnici

            6. 5. 2019

            Epicentrum lásky v Banskej Štiavnici

             

            Banská  Štiavnica je jediné miesto na svete, ktoré sa môže pochváliť epicentrom  lásky každoročne navštevovaným tisíckami turistov z celého sveta.

            Ani my sme neodolali a navštívili sme Banskú Štiavnicu dňa  3.5.2019. Máj je lásky čas, preto naše kroky pochopiteľne smerovali do Banky lásky, ktoré je vytvorené v pôvodom  meštiackom dome Pischlovcov, kde žila väčšinu svojho života Marína - múza A. Sládkoviča. Aby sa zachovalo genuis loci tohto neopakovateľného miesta, skupinka nadšencov investovala vlastné prostriedky, aby dom opravili a vytvorili v ňom interaktívnu zážitkovú  expozíciu nehynúcej lásky Sládkoviča a Maríny.

            Návštevníci sa dozvedia o živote Maríny Pischlovej prostredníctvom videoprojekcie, uvidia vzácne historické artefakty, vypočujú si prekrásne verše z najdlhšej ľúbostnej skladby na svete a uvidia epicentrum lásky, kde sú v schránkach uložené príbehy lásky ľudí rôznych vekových kategórií. Všetci  návštevníci odchádzajú nadšení a naplnení prekrásnym zážitkom.

            O našej exkurzii budeme informovať aj partnerské školy v rámci projektu e Twinning, ktorého súčasťou bolo vytvorenie príbehu o nehynúcej láske. Príbeh Sládkoviča a Maríny je práve taký.

                                                       PaedDr. Slavomíra Gáborová, koordinátor čitateľskej  gramotnosti

                                                                                      a študentky III.A triedy