• Aktuality

        • Deň Zeme na SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani
          • Deň Zeme na SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani

            26. 4. 2018

            Deň Zeme na SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani

             

                Deň Zeme si každoročne pripomíname dňa 22. apríla. Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia a začal sa oslavovať v roku 1970. Iniciátorom bol environmentálny aktivista a senátor Spojených štátov amerických z Wisconsinu Gaylord Nelson. Cieľom tohto dňa je uvedomiť si, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, preto sa treba venovať otázkam životného prostredia na globálnej a lokálnej úrovni, aby sme našu Zem uchránili aj pre budúce generácie.

                 SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani si Deň Zeme pripomína každoročne. Triedni učitelia zorganizujú pre svojich žiakov prednášky a besedy s tematikou ochrany životného prostredia a postupne zapoja svojich žiakov do úpravy okolia našej školy.  V tomto školskom roku sme upratovali dňa 24. apríla, počasie nám prialo, tak nám bolo veselo.  Každý priložil ruku k dielu,  za pár hodín bolo okolie školy vyčistené a my sme mali dobrý pocit, že sme urobili aspoň máličko pre skrášlenie  životného priestoru okolo nás.

             

                                                                                                    PaedDr. Slavomíra Gáborová a Mgr. Jana Káčerová

        • Exkurzia v Nitre
          • Exkurzia v Nitre

            26. 4. 2018

            Exkurzia v Nitre

            Dňa 19. apríla 2018 sa študenti  II. A a I. N triedy SOŠ obchodu a služieb zúčastnili exkurzie v Nitre. Našou prvou zastávkou bol Nitriansky hrad a hradný areál, ktoré  patria k najvýraznejším dominantám Nitry.  Nitriansky hrad sa zaraďuje medzi národné kultúrne pamiatky a spolu s Horným mestom na južnom svahu hradného kopca bol vyhlásený za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Nitriansky hrad sa skladá zo štyroch samostatných častí: katedrály, biskupského paláca, hospodárskych budov a vonkajšieho opevnenia s jedinou vstupnou bránou. Prezreli sme si areál hradu a keďže počasie nám prialo, mali sme nádherný výhľad na celú Nitru.

            Ďalej sme pokračovali na výstavisko Agrokomplex, kde sa konal 22.ročník medzinárodnej  predajnej záhradníckej výstavy GARDENIA 2018. Na výstave bolo viac ako 400 vystavovateľov, mali sme možnosť vidieť vodopád exotických kvetov, kvetinovú retro expozíciu, galériu bonsajov, najväčší výber letničiek, drevín a kvetov. Takisto sme mali možnosť vidieť aj ukážky ľudových remesiel a oboznámiť sa s najnovšími trendmi v záhrade.

             

            V priestoroch Agrokomplexu prebiehal aj 13. ročník komplexnej stavebnej výstavy a výstavy pre fotovoltiku a solárnu techniku DOMEXPO 2018, kde sme sa mali možnosť dozvedieť veľa zaujímavých vecí.


            Verím, že každý študent si z exkurzie niečo odniesol, či už zážitok z návštevy národnej kultúrnej pamiatky, z výstavy GARDENIA, alebo zo sprievodnej výstavy DOMEXPO. 

             

                                                                           Ing. Erika Struhárová, učiteľka odborných predmetov

        • DEŇ NARCISOV 2018
          • DEŇ NARCISOV 2018

            17. 4. 2018

            DEŇ NARCISOV 2018

            Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine a v roku 2018 sa konal jej 22. ročník. Ulice miest a obcí v jediný deň v roku – 13. apríla 2018 – zaplavili žlté narcisy. Každý, kto si narcis pripol na svoj odev, vyjadril týmto gestom podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou. Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky dobrovoľníkov Dňa narcisov sa zároveň naakumulovali finančné prostriedky na konkrétnu praktickú pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám na celom Slovensku.

            Vďaka podpore obyvateľov mesta Nová Baňa, žiakov a učiteľom SOŠ obchodu a služieb  sa nám podarilo počas zbierky Deň narcisov vyzbierať sumu 82,64 EUR .

            Liga proti rakovine počas celého roka pripravuje projekty a programy, ktorými pomáha pacientom v ich konkrétnych problémoch, situáciách a výzvach. Okrem toho sa stará o prevenciu a informovanosť celej verejnosti, podporuje zdravotnícke zariadenia, nemocnice, iné občianske združenia i výskum v oblasti liečby onkologických ochorení.

            Pripnutím žltého kvietku v Deň narcisov vysielame onkologickým pacientom odkaz, že nie sú vo svojom ochorení sami, že ich boj sa týka nás všetkých, a že majú našu podporu.

                               PaedDr. Slavomíra Gáborová, koordinátor ŽŠR

        • Veľkonočná pošta v Domove dôchodcov  v Novej Bani
          • Veľkonočná pošta v Domove dôchodcov v Novej Bani

            12. 4. 2018

            Veľkonočná pošta v Domove dôchodcov  v Novej Bani

            Študenti   I.A, II.A, II.N vytvorili krásne Veľkonočné pohľadnice.  St arkých navštívili osobne študentky II. A triedy, ktoré im tieto  pohľadnice aj s Veľkonočným prianím odovzdali. Navštívili starčekov na ich izbách, prehodili s nimi pár slov a srdečne im zablahoželali pekné a pokojné Veľkonočné sviatky.  Videli sme, že naša návšteva starkých potešila a milo prekvapila.  V týchto aktivitách budeme aj naďalej určite pokračovať, pretože naši študenti prejavili o túto akciu  veľký záujem.

            Ďakujeme všetkým, ktorí prejavili záujem a zapojili sa.

                                                                                                                          Ing. Mária Lenčová