Stalo sa tradíciou, že aj my v SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani si každoročne pripomíname koniec fašiangov. Fašiangy - obdobie veselosti, zábavy, hodovania a hojnosti.
Tento rok sme rozhodli priblížiť tradície fašiangov aj žiakom základných škôl.
V posledný fašiangový deň 13.2.2018 sme zorganizovali oficiálny DOD, aby si žiaci základných škôl a široká verejnosť mohli prezrieť vynovené priestory školy, učebne a dielne. Zároveň žiaci mohli získať informácie o možnostiach štúdia na našej škole.
Tento deň bol aj ďalším ,,Tematickým dňom,“ ktorý bol zameraný na tému: ,,Fašiangové zvyky, tradície a jedlá.“
V jedálni školy sa uskutočnila prezentácia, ktorú pripravili žiaci 2. ročníka nadstavbového štúdia študijného odboru Spoločné stravovanie, pod vedením Ing. Garajovej v rámci predmetu Regionálna gastronómia. Žiaci základných škôl spolu s našimi žiakmi sa dozvedeli o histórii fašiangov, tradíciách a zvykoch ako sú fašiangové sprievody, masky a pochovávanie basy.
Prítomní sa ďalej dozvedeli, že k fašiangom neodmysliteľne patrí zabíjačka a jej špeciality, ako aj tradičné jedlá ako sú šišky, fánky a pagáče.
Prezentácia, ako už u nás býva zvykom, nebola len na teoretickej rovine, ale bola ukončená ochutnávkou fašiangových špecialít. Vynikajúce špeciality pripravili
na odbornom výcviku žiaci učebného odboru kuchár pod vedením majstrov OV. Na ponukových stoloch nechýbali šišky, fánky, pagáče, klobásy, jaternice, tlačenka.....
Z ponukových stolov postupne všetko zmizlo a aj fašiangy sa rozplynuli
do stratena. Nastal čas pôstu, čas zahĺbenia sa do seba......
Ing. Katarína Garajová