• Aktuality

        • Prezentačný deň cvičnej firmy
          • Prezentačný deň cvičnej firmy

            29. 6. 2017

            Prezentačný deň cvičnej firmy

            Dňa 23. júna 2017 študenti III. A triedy prezentovali  svoju prácu v cvičnej firme  pred ostatnými študentmi ako aj pred pedagogickými pracovníkmi školy. V úvode učiteľka predmetu  Cvičná firma Ing. Erika Struhárová,  uviedla prítomných do problematiky predmetu a potom už odovzdala slovo riaditeľke cvičnej firmy.  Riaditeľka  predstavila cvičnú firmu Teffee, s.r.o., oboznámila všetkých s predmetom jej činnosti, s dokumentmi potrebnými na jej založenie ako aj s povinnosťami, ktoré jej vyplývali z funkcie riaditeľky. Zároveň predstavila jednotlivých zamestnancov, ktorí potom postupne prezentovali  svoju prácu v jednotlivých oddeleniach cvičnej firmy.

            Študenti sa na prezentáciu svojej práce náležite pripravili, vyhotovili pútavú prezentáciu, pripravili si menovky, spracovali záverečnú správu o činnosti cvičnej firmy a k dispozícii boli aj všetky dokumenty  a doklady týkajúce sa cvičnej firmy (výpis z obchodného registra, spoločenská zmluva, osvedčenie o živnostenskom oprávnení, organizačný poriadok, organizačná štruktúra, pracovný poriadok, etický kódex cvičnej firmy, organizačná štruktúra, ale aj životopisy, žiadosti o prijatie do pracovného pomeru, motivačné listy, doklady o registrácii cvičnej firmy a jej jednotlivých zamestnancov v zdravotnej a sociálnej poisťovni, pracovné zmluvy, výplatné pásky, výplatné listiny, evidencia dochádzky, dohody o skončení pracovného  pomeru, odhlášky zamestnancov z poisťovní ako aj vystavené a prijaté faktúry, príjmové a výdavkové pokladničné doklady, doklady o úhrade prostredníctvom internetbankingu, výstupy z programu Omega – podvojné účtovníctvo, ďalej zápisnice z pracovných porád, firemný hlavičkový list, pečiatka, logo, slogan cvičnej firmy, propagačné materiály)

            Keďže jedným z predmetov činnosti cvičnej firmy Teffee, s.r.o. je aj maloobchod a veľkoobchod s kávou a čajom, študenti podávali účastníkom kávu, a nie hocijakú, ale pravú kolumbijskú, ktorú nám priniesol miestny podnikateľ. Celá prezentácia práce cvičnej firmy prebiehala v príjemnej, uvoľnenej atmosfére, zamestnanci cvičnej firmy odovzdali svojim spolužiakom cenné informácie o fungovaní cvičnej firmy a dúfam, že v nasledujúcom školskom roku bude činnosť cvičnej firmy pokračovať aspoň tak úspešne ako v tomto.

            V závere sa učiteľka predmetu Ing. Erika Struhárová, poďakovala študentom za prácu v cvičnej firme počas celého školského roka, zhrnula, že nie vždy to bola práca jednoduchá, študenti sa museli naučiť pracovať tímovo, plniť termínované úlohy, vedieť sa zastúpiť, aplikovať teoretické vedomosti v reálnej hospodárskej praxi.  

                                                                   Ing. Erika Struhárová, učiteľka odborných predmetov

             

        • Vyhodnotenie najlepších žiakov novobanských škôl v školskom roku 2016/2017
          • Vyhodnotenie najlepších žiakov novobanských škôl v školskom roku 2016/2017

            26. 6. 2017

            Vyhodnotenie najlepších žiakov novobanských škôl v školskom roku 2016/2017

               Dňa 21.6.2017  sa v malej zasadačke MsÚ v Novej Bani uskutočnilo slávnostné podujatie pod názvom „ Vyhodnotenie najlepších žiakov a študentov novobanských škôl v školskom roku 2016/ 2017.“  Na slávnostnom podujatí sa stretli najlepší žiaci materských škôl, základných škôl a stredných škôl z Novej Bane, ktorí reprezentovali školy na obvodných, regionálnych, krajských a celoslovenských súťažiach. Spoločne s nimi sa podujatia zúčastnili aj pedagógovia, ktorí sa žiakom venovali, riaditelia škôl, ako aj rodičia žiakov.

               SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani  zastupovala žiačka IV. A triedy študijného odboru obchod a podnikanie Paulína Beňová, ktorá patrila k najlepším žiakom našej školy v školskom roku 2016/2017.

               Paulína Beňová sa zúčastnila školských kôl Olympiády v anglickom jazyku, Olympiády v slovenskom jazyku, Olympiády v nemeckom jazyku, Olympiády ľudských práv a Olympiády mladého účtovníka, v ktorých sa umiestnila na popredných miestach. Paulína Beňová reprezentovala našu školu  aj na krajskom kole Olympiády ľudských práv v Banskej Bystrici. Počas štúdia na našej škole dosahovala výborné študijné výsledky, bola veľmi skromná, usilovná a pracovitá.

               Paulínke srdečne blahoželáme a prajeme jej veľa úspechov v ďalšom štúdiu a v práci.

                                                                                                   PaedDr. Slavomíra Gáborová

        • Ako začať podnikať
          • Ako začať podnikať

            21. 6. 2017

            Ako začať podnikať

            Dňa 16. júna 2017 sme pre študentov našej školy  pripravili zaujímavú besedu s mladým, úspešným podnikateľom Branislavom Tužinským. Porozprával študentom čo ho viedlo k podnikaniu, aké úskalia musel prekonať pri začatí podnikania, čo mu podnikanie prinieslo a na druhej strane vzalo, čo je potrebné zabezpečiť pre úspešný chod firmy, s akými rizikami treba pri podnikaní počítať. Povzbudil mladých, aby sa nebáli začať podnikať, a využili všetky možnosti, ktoré im trh ponúka (start up-ové projekty, príspevok pri začatí podnikania...). Keďže dlhšie obdobie pôsobil v krajinách EÚ, ale aj v Južnej Amerike – Argentíne, porozprával študentom veľa zaujímavostí o týchto krajinách, napr. o ich ekonomickej situácii, o rozvoji cestovného ruchu, o živote bežných ľudí. Študentov zaujalo hlavne jeho rozprávanie o jeho podnikateľských aktivitách v rámci  obchodu s kávou. Ich dodávateľmi sa stala rodinná firma v Kolumbii, ktorej vlastne týmto spôsobom pomáhajú zvýšiť životnú úroveň. Študenti sa dozvedeli, čo všetko je potrebné urobiť, aby sa tento produkt dostal z ďalekej Kolumbie na Slovensko. Porozprával im aj o svojej ďalšej  aktivite, ktorou je internetový obchod. Oboznámil študentov s postupom založenia tejto formy podnikania. Celá beseda prebiehala v neformálnej atmosfére, bola prepojená s rôznymi životnými skúsenosťami, ktoré by mohli napomôcť mladým ľuďom pri rozhodovaní o tom, či začať alebo nezačať podnikať.  Beseda bola prínosom hlavne v tom, že poskytla množstvo užitočných informácií, ktoré môžu študenti využiť v rámci predmetov ekonomika, cestovný ruch, cvičná firma, geografia cestovného ruchu, tovaroznalectvo. Bola aj ukážkou odhodlania, entuziazmu, kreativity, pozitívneho myslenia mladého človeka, ktorý si ide za svojim cieľom a mohol by byť vzorom pre mladú generáciu.

            Týmto sa chceme pánovi Branislavovi Tužinskému poďakovať za čas, ktorý  venoval našim študentom a prajeme mu veľa podnikateľských úspechov.

                                           Ing. Mária Lenčová, Ing. Erika Struhárová, učiteľky odborných predmetov

        • DOD Archív Kremnica
          • DOD Archív Kremnica

            21. 6. 2017

            DOD Archív Kremnica

            Dňa 15. júna 2017 sa žiaci I. A triedy zúčastnili Dňa otvorených dverí Archívu Kremnica, ktorý bol spojený s výstavou Remeslá, živnosti a priemysel v bývalých okresoch Kremnica a Nová Baňa.

            Po príchode do priestorov archívu nás privítali pracovníčky archívu a zapísali sme sa do knihy návštev a do kroniky. Potom sme prešli do priestorov bádateľne, kde mala pripravenú prednášku vedúca archívu PhDr. Valéria Solčániová, ktorá nám porozprávala o remeslách a živnostiach na území bývalých okresoch Kremnica a Nová Baňa. Po prednáške sme si pozreli vystavené ukážky vzácnych archívnych dokumentov a kníh, ako aj jednu z najvzácnejších listín - privilegovanú listinu uhorského kráľa Karola Róberta z Anjou, vydanú 17. novembra 1328, na základe ktorej vzniklo slobodné kráľovské mesto Kremnica a sú v nej určené prvé podmienky pre remeselníkov. Základom pre rozvoj remesiel v Novej Bani bola listina vydaná uhorským kráľom Ľudovítom I. Veľkým, ktorú sme tiež mali k nahliadnutiu.

            Po prednáške a prehliadke bádateľne si dievčatá vyskúšali písanie na retro písacích strojoch, písanie brkom a pečatenie listín. Zistili, že písať brkom nie je ľahké a ani čisté, o čom svedčili machule na papieri a špinavé prsty od atramentu.

            Na záver by som chcela poďakovať pracovníčkam Archívu Kremnica za vydarenú akciu a popriať im aj v rámci Medzinárodného dňa archivárov veľa úspechov v ich práci.

                                                                                                          RNDr. Michaela Kostelanská

        • EnglishGo!
          • EnglishGo!

            2. 6. 2017

            EnglishGo!

            Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Metodicko-pedagogickým centrom pripravili jedinečnú možnosť pre stredné školy a ich učiteľov jednoducho a zdarma rozšíriť a obohatiť možnosti výučby anglického jazyka prostredníctvom projektu EnglishGo. Stredná odborná škola obchodu a služieb a vyučujúce anglického jazyka sa tiež aktívne zapojili do projektu.

            Cieľom projektu je podpora a zvýšenie kvality výučby anglického jazyka využívaním moderných a inovatívnych prostriedkov, ktoré povedú žiaka k väčšej samostatnosti a aktívnosti. Výskumy a prax dokazujú, že používanie moderných metód výučby anglického jazyka v kombinácii s využitím IKT, vedie k značnému nárastu atraktivity a efektivity vyučovacej hodiny. Tým sa zvyšuje úroveň motivácie a žiaci rýchlejšie napredujú pri výučbe.

             Online materiály sú vhodné ako doplnok k akejkoľvek učebnici. Rozvíjajú jazykové kompetencie až do úrovne B2 a sú v súlade so Štátnym vzdelávacím programom. Sú nahovorené rodenými hovoriacimi, ich obsah je autentický a názorný. Každá lekcia obsahuje súbor interaktívnych aktivít a cvičení, ktoré rozvíjajú komunikačné jazykové kompetencie a zručnosti.

            Vzdelávacie materiály v rámci tohto projektu sú sprístupnené na vzdelávacom portáli anglictina.iedu.sk. Bližšie informácie o projekte EnglishGo môžete získať aj u Vašich vyučujúcich anglického jazyka.

                                                         Vedúca PK Jazyk a komunikácia, Mgr.Falatová Mária